Ékszer szótár: Alapvető ékszerész kifejezések definíciókkal

Ez egy szótár az ékszerek világának legfontosabb kifejezéseivel
Facebook
LinkedIn

Mi a különbség a briliáns és a gyémánt között? Mi az a faceting és mi a gravírozás? Hogyan kapcsolódik a karát a tisztasághoz? Egy hétköznapi vásárló, aki csak egy szép ékszert vagy jó minőségű bizsut szeretne vásárolni, könnyedén megszédülhet ettől az ékszerzsargontól. Elsősegélyként egy ékszer alap szótárral és egy bizsu szótárral készültünk.

A cikk tartalma

Ékszer szótár…

…főleg az ékszerek kiválasztásánál és vásárlásánál lesz segítségére, hogy tudja, mit tesz valójában a kosarába.

A

Afrikai horog – fülbevaló rögzítésére szolgáló horog. Rögzítés vagy ékszer kiesés elleni védelem nélkül. Leggyakrabban lógó fülbevalókhoz használják a bizsu kategóriából.

Aranyozás – vékony aranyréteg felvitele más fémből vagy más fémek ötvözetéből készült ékszerekre. Az aranyozott ékszerek készítésének technikája.

Arany – nemes, sárga, nagyon képlékeny, tartós fém. Ékszerész fogalomként az arany tiszta arany és más fémek ötvözete, mert az arany maga túl puha az ékszergyártáshoz.

B

Bizsu – ékszer, ami nem nemesfémből készült. Leggyakrabban textilből, üvegből, bőrből, fából vagy fémből készült bizsuval találkozunk.

Brilliáns – a csiszolókorong formája, amelynek 57 fazettája (felülete) a következőképpen oszlik meg:

  • egy felső felület,
  • 32 felső fazetta,
  • 24 alsó fazetta.

Ez az a forma, amelybe a gyémántokat leggyakrabban vágják.

C

Crystallized – a Swarovski műhely kristályait tartalmazó ékszer. Magát az ékszert egy másik gyártó gyártja.

Cirkon – a gyémánt szintetikusan előállított alternatívája. Kivételes tisztaságú, nagy keménységű, hosszú élettartamú és alacsony árú kő, amely az ékszerekben használt gyémánt egyik legjobb helyettesítője.

E

Ezüst – fehér színű nemesfém, amelyet széles körben használnak az elektronikai és ékszeriparban.

É

Ékszer – a testen vagy a ruházaton viselt díszítőelem. Ez lehet bizsu vagy ékszer.

Ezüsítés – vékony ezüstréteg felvitele más fémből vagy más fémek ötvözetéből készült ékszerekre.

F

Fülbevaló szár – a fülbevaló része, fémrúd, amelyet a fülben lévő lyukba helyeznek.

Faceting – ékszerészeti kifejezésként a drágakő fémbe helyezési technikáját jelenti.

Francia zárás – a fülbevaló rögzítésének módja, amelyben a teljes rögzítés a fülben vagy a fül hátsó részén van elrejtve.

Fehérarany – tiszta arany ötvözete más fémekkel, amelyek erőt és jellegzetes fehér színt adnak neki. Leggyakrabban cinket, ezüstöt, palládiumot vagy nikkelt használnak. A felületet végül ródium réteg borítja.

Fémjel – hivatalos jelzés, amelyet nemesfémből készült tárgyakra alkalmaznak:

  • arany,
  • ezüst,
  • platina.

G

Gravírozás – olyan technológia, amely az anyag egy részének eltávolításával feliratot vagy képet hoz létre az ékszer felületén.

GY

Gyémánt – ásvány, drágakő. Rendkívül kemény ásvány, amelyet az ékszerek mellett az iparban is széles körben alkalmaznak. Az ékszerüzletekben leggyakrabban brilians alakúra vágva jelenik meg.

Gyöngy – az egyetlen drágakó, amelyet egy előlény hozott létre, a gyöngykagyló. Kemény, kerek tárgy, amely csak nagyon ritkán fordul elő a természetben. A legtöbb ékszerben használt gyöngy mesterséges osztriga farmokról származik.

A gyöngy az egyetlen drágakó, amelyet előlény hoz létre

K

Karát (súly) – a gyémántokhoz, drágakövekhez és gyöngyökhöz leggyakrabban használt súlyegység. Egy karát 0,2 g-nak felel meg.

Karát (tisztaság) – a nemesfémek tisztaságának mértékegysége. A nemesfém arányát fejezi ki az ötvözetben. Egy karát azt jelenti, hogy a nemesfém az ötvözet tömegének 1/24-ét teszi ki. A tiszta 24 karátos arany a nemesfém 99,99%-át tartalmazza.

M

Mérőtüske – speciális kúp alakú mérőeszköz a gyűrűk méretének meghatározásához.

N

Nemesfém – nemesfém, amelyet az ékszerészetben használnak. Nemesfémnek tekintjük a platinát, az aranyat, az ezüstöt és a rezet.

P

Patent rögzítés – a fülbevalók legelterjedtebb rögzítési módja, amely tartalmaz egy ütközőt, amely megakadályozza az ékszer kiesését.

Piercing – egy testrész átszúrása esztétikai okokból ékszer viselése céljából.

Puzeta – a kis fülbevalók rögzítésének leggyakoribb módja. A fülön egy vékony, egyenes botot vezetnek át, amelyre egy puzetát helyeznek, hogy az ékszer ne essen ki a fülből.

R

Ródium bevonat – antioxidáns felületkezelés. Nagyon drága fém – ródium – felvitele az ezüst vagy arany ékszerek felületére. Megvédi az ezüstöt a szín- és fényvesztéstől. Az arany ródiumozása fehér aranyat eredményez.

A ródium – a legdrágább ezüst-fehér színű nemesfém, amelyet kivételes keménység jellemez. Ezüst felületkezelésére és fehérarany előállítására használják.

Réz – narancsvörös színű nemesfém. Jellemzője a magas hővezető képesség, alakíthatóság és korrózióállóság. Az ékszerészetben más fémekkel, köztük nemesfémekkel alkotott ötvözetek részeként használják.

S

Sárgaréz – réz és cink ötvözete, esetleg más fémek kis keverékével. A bizsu gyártásában használják a nemesfémek helyettesítésére.

Sárga arany – tiszta arany ötvözete rézzel vagy cinkkel.

Sebészeti acél – a rozsdamentes acél egyik fajtája, amelyet leggyakrabban az egészségügyben és az ékszergyártásban használnak. Antiallergén, erős és karcálló. Alkalmazása a kiváló minőségű bizsu gyártásában az arany vagy ezüst helyettesítőjeként.

A gyöngy az egyetlen drágakó, amelyet előlény hoz létre

T

Titán – könnyű, erős, acél megjelenésű antiallergén fém, amelyet karórák és bizsu alkatrészeinek gyártásához használnak.

Tisztaság – a nemesfém (leggyakrabban ezüst, arany és platina) tisztasági foka. Ezt az ötvözetben lévő nemesfém relatív mennyiségeként adják meg ezredrészben. A tiszta fém tehát 1000/1000 tisztaságú.

V

Volfrám – erős, rendkívül strapabíró fém, amelyből a volfrámkarbidhoz hasonlóan ékszereket, leggyakrabban női nyakláncokat, gyűrűket készítenek.

Használja az ékszer szótárt

Az ékszer gyártók és -eladók könnyen elfelejthetik, hogy a rutinos zsargonjuk nem ismerős a hétköznapi felhasználók számára. Használja az ékszer szótárt, hogy megértően olvassa el az ékszer leírásokat, és tudjon megfelelő vásárlási döntést hozni.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top