Arany ékszer (aranyból készült ékszer)

Gyors navigáció

Az arany, és különösen a különféle aranyból készült tárgyak és termékek az ősidők óta lenyűgözték az emberiséget. A legrégebbi aranytárgyak, amelyeket felfedeztek, az ie 5. századból származnak. Az ősi civilizációk idejében az arany ékszer a legnagyobb királyok és uralkodók kivátságos dísze volt. Az aranyat összetéveszthetetlen színe, viszonylagos ritkasága, de kémiai és fizikai tulajdonságai is jellemzik. Ősidők óta tehát igaz, hogy az arany az egyik legjobb értékőrző.

Az aranyat tisztasága szerint osztják fel. Nincs kétségünk afelől, hogy életében találkozott már olyan kifejezésekkel, mint a 14, 18 vagy 24 karátos arany. Ennek a kis számszerű értéknek az a célja, hogy kifejezze, milyen „tiszta” az arany. Ez azt jelenti, hogy egy adott aranytermék mennyi aranyat tartalmaz. Tisztasága szerint az arany ékszert ezután megjelölik a megfelelő fémjelekkel.

Az arany és az arany ékszer időtlen idők óta velünk van

Az arany és a fémjelek

Az arany tisztaságával kapcsolatban nem szabad megfeledkeznünk a fémjelek jelentésének magyarázatáról. Különösen az arany számokkal való megjelölését különböztetjük meg:

  • 375-9 karátos arany
  • 585-14 karátos arany
  • 750-18 karátos arany
  • 999-24 karátos arany 

Az arany tisztaságáról ezen a linken olvashat bővebben.

Az arany ékszer ma

Az emberiség arany iránti rajongása a mai napig megmaradt, és ennek az anyagnak a különféle ipari felhasználása mellett az arany az ékszer gyártással is kapcsolatba kerül. Talán a leghíresebb arany ékszer az aranygyűrű, legyen szó akár a hölgyek eljegyzési gyűrűjéről, akár karikagyűrűről mindkettőnek. A női arany ékszer portfóliója igen széles, és különösen sokféle arany karkötőt, nyakláncot, fülbevalót és medált tartalmaz.

Arany eljegyzési gyűrű és karikagyűrű

A rózsaszín aranyból készült ékszerek és a színes arany egyéb változatai is rendkívül népszerűek. Ezeket az aranyszíneket a tiszta arany ötvözete más kémiai elemekkel éri el. (pl. fehérarany – nikkel / mangán / palládium stb., rózsaszín arany – réz). A férfi arany ékszerekből is gazdag kínálat található. Leggyakrabban azonban a luxus aranyláncok után nyúlnak.

További információk az ékszerekről magazinunkban:
Scroll to Top