Hogyan válasszuk ki a megfelelő láncot és nyakláncot

Női karkötő
Facebook
LinkedIn

Az ékszer stílusa, a fém színe és típusa, a medál formája, az ára. A lánc hossza egyike azon számos fontos paraméternek, amelyet érdemes figyelembe venni a nyaklánc kiválasztásakor. Helyes megválasztása nemcsak az ékszer és a ruházat kombinálhatóságára van jelentős hatással, hanem a nyaklánc általános vizuális hatására is a nyakán. A következő cikkben ezért végigvezetjük Önt a lánc megfelelő hosszának kiválasztásán, hogy az igényeinek és elképzeléseinek megfelelő darabot válasszon.

A cikk tartalma

Szabványos lánchosszúságok nők számára

A láncokat és nyakláncokat több szabványos hosszúságban árulják. Mielőtt egy ékszerüzletbe vagy egy e-shopba látogatna, hasznos tudnia, hogy a női láncok hosszai melyik területet érik el: 

 • lánc 35 cm hosszal: choker nyakláncként hordják, szorosan körbeveszi a nyakat
 • lánc 40 cm hosszal: kerek gallérként veszi körül a nyakat közvetlenül a kulcscsont fölött
 • lánc  42 cm hosszal: a kulcscsont felső határánál veszi körül a nyakat
 • lánc 45 cm hosszal: a kulcscsont szintjén végződik
 • lánc 50 cm hosszal: a kulcscsont alá esik
 • lánc 55 cm hosszal: közvetlenül a mellek felett végződik
 • lánc 60 cm és nagyobb hosszal: mellmagasságban vagy alatta végződő hosszú nyakláncként viselhető

A kínálatban leggyakrabban 42-55 cm hosszúságú női láncokat és nyakláncokat talál. Figyelmeztetjük, hogy a fenti adatok átlagos alkatú nőkre vonatkoznak. A nagyobb nyakkerülettel rendelkező hölgyek ezért inkább a hosszabb modelleket részesítsék előnyben. 

Szabványos lánchosszúságok férfiak számára

A férfi lánc kiválasztása egy kicsit egyszerűbb, mivel ebben a szegmensben nincsenek hosszú nyakláncok vagy szűk choker nyakláncok.

 • lánc 45 cm hosszal: a nyakhoz közel ül, karcsúbb férfiaknak jobban megfelel
 • lánc 50 cm hosszal: eléri a kulcscsontot (a leggyakoribb méret egy átlagos férfi alkatnál)
 • lánc 55 cm hosszal: a kulcscsont alá esik
 • lánc 60 cm hosszal: a szegycsont fölé ér

Hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbb lánchosszt

Természetesen fontos, hogy a láncokat és nyakláncokat testarányaiknak és adottságainak megfelelően válasszuk. Csak így érheti el az ékszer kívánt varázslatos hatását a dekoltázsán. Mi mindent kell figyelembe venni?

A lánc hossza a nyak kerületéhez megfelelően

Elvileg ez a legfontosabb paraméter, amely befolyásolja a megfelelő lánc kiválasztását. Javasoljuk, hogy mérőszalaggal mérje meg nyaka kerületét. Mérjen egy síkban, közvetlenül a bőr mellett, túlfeszítés nélkül. Ha a mért kerülethez 5 cm-t ad, akkor a choker nyaklánc ideális méretét kapja. Ha láncot vagy medállal ellátott nyakláncot szeretne vásárolni, akkor a nyak kerületéhez kb. 10 cm-t kell hozzá számolni. A lánc így elegánsan a kulcscsontja szintjén fog végződni.

A lánc hossza a testmagasságának megfelelően

Magasságától függ, hogy a választott lánchossz mennyire illik majd Önhöz. Az alacsonyabb, karcsúbb hölgyeknek általában rövidebb láncokat és nyakláncokat ajánlunk választani, amelyek körülbelül a kulcscsont szintjéig érnek. Ha Ön legfeljebb 165 cm magas, akkor maximálisan az 50 cm hosszal rendelkező láncokat részesítse előnyben. Az átlagos magasságú, azaz a 165 és a 170 cm közötti magasságú hölgyek bármilyen hosszúságú láncot választhatnak maguknak, és mindig tökéletesen fognak kinézni. Ugyanígy a magasabb, 170 cm feletti magasságú hölgyek is szabad kezet kapnak a nyaklánc hossz kiválasztásához, de kifejezetten a hosszú nyakláncok sokkal jobban mutatnak rajtuk, mint az alacsonyabb hölgyeken. 

A lánc hossza a test típusától függően

Általános szabály érvényes: ahová az ékszert elhelyezi, oda irányítja környezete figyelmét. Nyakláncok esetében ez a fókuszpont ott lesz, ahol a lánc véget ér és a medál kezdődik. Tartsa ezt szem előtt a megfelelő lánchossz kiválasztásakor, hogy minden tekintetet az szebb testrészére irányítson.

Míg a kisebb keblű hölgyek előnyben részesíthetik a hosszabb és vékony láncokat vagy az előnyösen rétegzett, különböző hosszúságú nyakláncokat, addig a nagyobb, kiemelkedő keblű hölgyek inkább kerüljék a hosszú nyakláncokat. Nem illenek össze, és kaotikus benyomást keltenek. A kulcscsont alatt vagy közvetlenül a mellek felett végződő lánccal hívja fel a figyelmet mellkasa területére.

A lánc hossza az arc típusához megfelelően

Bár az arc arányai miatt fontosabb a jól megválasztott fülbevaló, a megfelelő lánchossz is nagyon hatásos benyomást kelthet. Kiválasztásakor tartsa be a következő tippeket:

 • kerek arc: kerülje a nagyon rövid láncokat és a chokereket
 • ovális arc: a lánc hosszának kiválasztásakor szabad kezet adunk
 • hosszúkás arc: részesítse előnyben a rövidebb láncokat és nyakláncokat
 • szív arc: chokerek és rövid nyakláncok állnak jól Önnek

Utolsó tipp: Ha nem biztos a lánc hosszában, válasszon egy állítható modellt, amely szabad kezet biztosít a hossz módosításánál. A végső hosszt néhány cm-rel hatékonyan igazíthatja igényeihez.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top