Aranyozott ékszer: Megfelelő gondozással meghosszabbítja élettartamát

Ismerje meg, hogyan kell ápolni az aranyozott ékszert
Facebook
LinkedIn

Nem minden arany, ami fénylik. Az aranyozott ékszer valóban megkülönböztethetetlen az igazi nemesfém ékszerektől. A probléma az, hogy valamivel hamarabb hagyja  abba a ragyogást, mint az értékes társai, és idővel inkább egy vásár fiára hasonlít, mint egy értékes ékszerre. Annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizze fényességét és általánosan szép megjelenését, gondoskodni kell róla. A szakértők szerint az aranyozott ékszer megfelelő kezelés esetén akár öt évig is eltarthat kopás jelei nélkül.

A cikk tartalma

Az aranyozás folyamata

Nálunk az ékszerrel vagy bizsuval kapcsolatban az aranyozás kifejezést használjuk. A nem fémes tárgyak, például a porcelán, a kerámia vagy az üveg azonban is átmennek az aranyozási folyamaton. A fémek és a márkás bizsu is aranyozott.

Az aranyozás egy nagyon vékony arany réteg felvitele egy másik anyag, többnyire ezüst, sebészeti acél vagy különféle fémötvözet felületére. Az aranyozó mesterség az ókorban jött létre, születése a liturgikus és rituális tárgyak előállításához kapcsolódik. Az arany felületi rétegnek köszönhetően a tárgyak értékesebbnek és fényűzőbbnek tűnnek.

Az aranyozás az a folyamat, amikor vékony aranyréteget viszünk fel egy másik anyagra

Az aranyozás módszerei

Maga az aranyozás mechanikai vagy kémiai módszerrel valósul meg. Az aranylevél aranyozás egy mechanikus eljárás, amelynek során aranyfóliát, más néven arany levelet visznek fel az alaptárgyra. Ezt követően polírozzák, és az egész tárgyat védő sellakkal vonják be.

A kémiai aranyozás kémiai reakciókat és fizikai folyamatokat alkalmaz. Régebben az úgynevezett tűzaranyozást alkalmazták, amelyet a mérgező higany jelenléte miatt elhagytak. Jelenleg a galvanikus aranyozás a legelterjedtebb, melynek során az aranyozásra szánt ékszert arany cianid oldattal katódként merítik egy aranyozó fürdőbe. Az ékszerre elektromos áramot alkalmazva vékony tiszta aranyréteg tapad rá.

Miért veszít szépségéből az aranyozott ékszer?

Az aranyozott bizsu gyors kopásának fő oka a nagyon vékony felületi aranyréteg. Az aranyozás során lerakódott nemesfém réteget mikronban (a méter egy milliomod része) mérik. Természetes, hogy a vékony dolgok hajlamosabbak a sérülésekre, mint a vastagok. Könnyebben karcolódnak, elveszítik fényüket, és mattnak és kopottnak tűnnek.

Egyes esetekben az alapfém is felelős lehet az aranyozott ékszer kopásáért, ugyanis hajlamos fokozatosan a felszínre jutni és rontani az aranyréteget. Példaként bemutatjuk a sárgarézt, amely nagyon reakcióképes, és gyorsan áttöri az aranyozást sós vízbe mártásnál vagy magas páratartalom mellett.

Hogyan ápolni az aranyozott ékszert

A fentiek ellenére meglehetősen egyszerű módszerek vannak arra, hogy megakadályozzuk kedvenc divatkiegészítőnk karcolását és elhasználódását. Ezek a gondos hozzáállásból és az aranyozott ékszerek megfelelő tárolásából, viseléséből és tisztításából állnak.

Az aranyozott ékszer tisztítása

A szakértők azt javasolják, hogy az aranyozott ékszert ill. bizsut legalább háromhavonta alaposan tisztítsa meg.

Egy kis tálban keverjen össze meleg vizet mosogatószerrel vagy szappannal (nem antibakteriális). Fürdesse meg ékszereit néhány percre, majd tisztítsa meg puha, nem abrazív ronggyal vagy szöszmentes szarvasbőrrel.

Semmi esetre se használjon polírozó kendőt, amely károsíthatja vagy akár eltávolíthatja az aranyozást. Kerülje a papírzsebkendők és szalvéták használatát is, amelyek könnyen megkarcolják ékszereit.

Tanulja meg, hogyan ápolni az aranyozott ékszereket

Az aranyozott ékszer viselése

Az aranyozott ékszer viselésének aranyszabálya, hogy az ékszer legyen az utolsó dolog, amit felvesz, és az első, amit levesz vagy eltesz.

A láncok, gyűrűk vagy karkötők sérülésének elkerülése érdekében óvja őket a vízzel való érintkezéstől. Ne csak zuhanyzás, fürdés, úszás előtt tegye el őket, de mielőtt tisztítószerekkel és mosószerekkel dolgozna.

Kerülje az ékszerek viselését megerőltető fizikai munka és sporttevékenység közben. A mechanikai sérülés veszélye mellett az izzadsággal való érintkezés sem tesz jót nekik.

Védje ékszereit a naponta használt kozmetikumoktól, parfümöktől, hajlakkoktól, krémektől, sminkektől vagy dezodoroktól.

Az aranyozott ékszer tárolása

Az aranyozott ékszer megfelelő tárolása legalább olyan fontos, mint a megfelelő tisztítás.

Minden aranyozott ékszert külön tasakban, tokban, ékszerdobozban ajánlott tárolni, hogy ne karcolhassák, ne törjék szét egymást.

Ideális sötét és száraz helyen, normál hőmérsékleten tárolni. A páratartalom és a magas hőmérséklet hatására kedvenc aranyozott fülbevalói, gyűrűi vagy egyéb ékszerei fokozatosan elsötétülhetnek.

A megfelelő gondozás elveinek betartásával aranyozott ékszerei sokáig ragyogóak és fényesek maradnak.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top