Opál: Egy drágakő, amely színével hívja fel magára a figyelmet

Az opál az egyik legértékesebb drágakő.
Facebook
LinkedIn

Az opál, amelynek nincs meghatározott kristályszerkezete, szilícium-dioxidból és vízből álló amorf drágakő. Ez egy olyan ásvány, amely reményt és szeretetet hoz. Az egyik legváltozatosabb és legszebb ásvány, amelyet változatos színei jellemeznek.

A cikk tartalma

Opál: Érdekességek

Különféle elméletek léteznek az opál eredetéről. Míg egyesek a vulkánokkal, a galaxissal vagy a hatalommal, addig mások a balszerencsével, a reménnyel és a szeretettel társítják. Az opálról alkotott vélemények eltérőek lehetnek, de egy dologban mindannyian egyetértünk. Ez egy kiszámíthatatlan és lenyűgöző értékes ásvány.

Az opál története és fejlődése

Az opál első említése a Krisztus előtti 4000 éves időszakból származik. Azonban senki sem biztos abban, hogy ugyanaz az opál volt-e, mint amit ma csodálunk. Még az is kétséges, hogy az opál név a latin „opalus” szóból származik-e. A múltból azonban tudjuk, hogy az opál a Geiersteini Anne Sir Walter Scott által kitalált történetéhez kapcsolódik, amelyben ez a kő balszerencsét és szerencsétlenséget hozott.

Az opál eredete és típusai

Ausztrália az egyik legnagyobb opál ékszer-exportőr és -gyártó, és több mint 95%-a pont innen származik. Bányászható azonban Etiópiában, Brazíliában, Mexikóban, ill. Madagaszkáron, Törökországban, Peruban, Hondurasban, az Egyesült Államokban és Közép-Európában is. És igen, Szlovákiában is. Kétféle opál-ról lehet szó:

 • közönséges opál,
 • értékes opál.

Érdekesség: A drága opál élénk színű és színjátékot mutat – opaleszcencia.

Az opál színei és ára

A drága opálnál két alapszínnel találkozhat. A háttérszínről és a színek játékáról van szó. A háttérszínt a szilícium-dioxid szennyeződései okozzák. Az opál érdekessége, hogy minden típusnak megvan a maga színkombinációja. Különféle típusokkal találkozhat:

 • tejes,
 • fehér,
 • fekete,
 • fás,
 • tüzes,
 • hialit és üvegopál,
 • dendritikus,
 • harlekin.

A rubinokhoz vagy smaragdokhoz képest az opál nemcsak keresettebb, de drágább és értékesebb is. Általában drága és nagy értékű kövekról van szó. Érdekes módon a fekete opál a legértékesebb.

Az opál tulajdonságai és hatásai

A múltban úgy tartották, hogy az opál képes kezelni a látást, a fertőzéseket és a lázat, szabályozni az inzulint és megtisztítani a vért. Növeli az önbizalmat és az önbecsülést is. Állítólag serkenti az eredetiséget és a kreativitást. Ez egy karmikus kő, ami azt jelenti, hogy ösztönzi a pozitív érzelmek kibocsátását, és arra tanít, hogy amit adsz, az vissza fog térni hozzád. Az opál az igazságosság és a harmónia képviselője is, és védelmező kő. A szerelemhez, szenvedélyhez és a vágyhoz is kapcsolódik. Állítólag az opál viselése lojalitást, hűséget, reményt, ártatlanságot, bizalmat és tisztaságot hoz. Az opál a Mérleg és a Skorpió jegyhez köthető októberi drágakő, ami erőt ad.

Az opált széleskörűen használják az ékszerészetben

Női opál ékszer

A drága opált főleg ékszerészetben használják. Nagyon népszerűek a hölgyek számára készült ékszerek, például az opál fülbevalók, nyakláncok vagy gyűrűk, valamint az opál karkötők. Mivel ezek nagyon törékeny kövek, külön kell tárolni őket.

Érdekesség: Az opál a házasság 14. évfordulójának szimbóluma.

Opál: Tények a drágakőről

Az opál a következőkről is ismert:

 • az opál szó a latin opalus szóból származik,
 • lehet értékes vagy közönséges,
 • számos színváltozatban előfordul,
 • ásványnak minősül,

És egyébként tudta, hogy a természetes opál megrepedhet? Különösen akkor, ha magas hőmérsékletnek vagy hirtelen hőmérséklet-változásnak van kitéve.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Ezek a tippjeink nőnapi ajándékozására

5 inspiráló tipp nőnapi ajándékhoz

Egy nőnapi ajándék ékszer segít kifejezni a megajándékozottnak szánt személyes üzenetét vagy kívánságát. A legtöbb nő értékeli az élményeket, a divatos kiegészítőket vagy az órákat.

Guess kézitáskák

Hogyan válasszunk kézitáskát – lépésről lépésre

Hivatalos és ünnepi alkalmakra válasszunk erősebb, kisebb méretű kézitáskákat. A mindennapi viselethez jobban szolgálnak a nagyobb méretű kézitáskák, hosszabb vállpántokkal. Kézitáska kiválasztásakor vegye figyelembe személyes

Scroll to Top