Rubin – értékes drágakő, tele szerelemmel!

Rubin jellegzetes vörös színében
Facebook
LinkedIn

Sok drágakő van a világon, de csak néhány közülük vetekedhet a rubin egyediségével. Végül is,  tudta, hogy a rubin bizonyos körülmények között drágább lehet, mint az azonos méretű gyémánt? Mindenesetre a zafírral, smaragddal és gyémánttal együtt a legértékesebb kövek közé tartozik. Nem hiába nevezik a drágakövek királyának.

A cikk tartalma

Keményebb, mint az acél

A rubin általában az egyik legkeményebb drágakő. Mivel keményebb, mint az acél, szintetikus formáit előszeretettel használják az ipari termelésben is. Ami azonban természetes eredetét illeti, Ceylonhoz kapcsolódik. Az egyik legenda szerint a rubin a burmai Lal sas véréből származik, amelytől minden állat félt. Csak élete végén merészelt közeledni hozzá egy sas bagoly, aki régóta figyelte őt. Meg akarta osztani vele eledelét, de a sas elutasította. Eljött az ideje. De még egyszer átrepült a hegyeken. Fokozatosan azonban hanyatlani kezdett, mígnem vére a sziklákon gyönyörű mélyvörös rubinokat alkotott.

Jegyezze meg: a rubin a korund egyik fajtája. A vörös szín a benne lévő krómnak köszönhető.

A rubin gyógyító hatásai

A „drágakövek királya” jelölésen kívül a rubint gyakran érintik olyan jelzőkkel, mint a szerelem, a szenvedély ill. az érzelem drágaköve. Ez a piros színéből következik, ami természetesen felkeltheti az említett szenvedélyt. Ezenkívül a rubin pozitív hatással lehet az emberi testre is. Érdemes megemlíteni néhány gyógyító hatását, például:

  • az életenergia feltöltése
  • pozitív gondolkodáshoz vezet
  • hozzájárul a jobb lelki egyensúlyhoz
  • szeretetet és szenvedélyt ébreszt
  • támogatja a szív és a keringési rendszer megfelelő működését
  • látás javítása
  • a menstruációs fájdalom enyhítése
A rubin az egyik legnépszerűbb drágakő

A rubin értéke

A rubin éréke elsősorban a színéből és tisztaságából fakad. Amint azt a cikk legelején említettük, bizonyos körülmények között a rubin még drágább is lehet, mint a hasonló súlykategóriában lévő gyémánt.

Színe

Ami a színt illeti, a rubinnak különböző árnyalatai lehetnek. Bár leggyakrabban a mélyvörös színhez társítják, a rózsaszín, a narancs, a barna vagy a lila árnyalatok sem meglepőek. Egyébként, ha rózsaszínről van szó, a szakértők véleményei gyakran eltérnek. Míg az egyik csoport rózsaszín rubinról beszél, a másik teljesen másfajta korund-ként írja le – rózsaszín zafír. Mindenesetre a legértékesebb rubin a mélyvörös, amely színét „galambvérnek” is nevezik.

Tisztaság

A rubint az úgynevezett tűk jellemzik – kis zárványok, ill. hibák, amelyek természetesen csökkentik a kő minőségét, tisztaságát és általános értékét. Ha azonban érdekes és egyedi formákat tudnak létrehozni, a rubin ára paradox módon emelkedhet.

A rubin és az ékszer

Mint maga a rubin, a rubin ékszerek is nagyra értékelt darabok. Éppen ezért sok királyi család korona ékszereinek alkotóeleme. Ugyanakkor rendkívül népszerűek és értékesek a mindennapi életben is. A rubin ékszereket viselő hölgyek általában a magabiztosságról ismertek.

Tudta, hogy a rubin ékszert a 40. vagy 50. házassági évfordulóra szokás ajándékozni?

Befejezésül nem hagyhatunk ki egy lenyűgöző érdekességet, amelyben a rubinnak nagy szerepe van. Úgy tartják, hogy ha a legtöbbet szeretné kihozni a rubin gyógyító hatásaiból, akkor viselje a szívén vagy az ujján. A rubin medál / nyaklánc vagy a rubingyűrű tűnik a leghatékonyabb ékszernek ebben az esetben. Másrészt úgy gondoljuk, hogy egy rubin karkötővel vagy rubin fülbevalóval sem tud mellényúlni.

A rubint gyakran használják az ékszerészetben is

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top