Smaragd – zöld drágakő, saját csiszolással

Smaragd – ritka drágakő, jellegzetes színnel
Facebook
LinkedIn

A smaragd a gyémánttal, rubinnal és zafírral együtt a drágakövek úgynevezett nagy négyese közé tartozik. Míg jelenleg a legnagyobb lelőhelyei Kolumbiában, Brazíliában és Zambiában találhatók, a múltban kiterjedten bányászták Egyiptomban, ahol a legrégebbi ismert smaragd bányák is találhatók. Nem csoda hát, hogy a legendás Kleopátra királynő is beleszeretett a smaragdba. Talán az oly jellemző egyedi zöld színe volt ennek az oka.

Érdekesség: A smaragd nevét a görög „smaragdos” és a francia „esmeraude” után kapta, ami fordításban „zöld drágakövet” jelent.

A cikk tartalma

Smaragd - alapvető jellemzők

A smaragd a berillek csoportjába tartozik. Legnagyobb ismertetőjegye a zöld szín, melynek különböző árnyalatai lehetnek. Ezek a króm és a vanádium szerkezetétől függően különböznek. Keménységét tekintve keményebb, mint a kvarc. Másrészt nagyon törékeny, ezért érzékeny és gondos kezelést igényel. Emiatt nem alkalmas ékszeren belüli mindennapi viseletre.

A smaragdot gyakori zárványok jellemzik – kis repedések. Miattuk a  olyan törékeny a smaragd. Azonban a valódiságáról árulkodnak és megkülönböztetik a szintetikus utánzatoktól. Ezért semmilyen módon nem csökkentik az értékét.

Tudta, hogy a smaragdot olajjal vagy gyantával kezelik a szilárdság növelése érdekében? Az említett folyadékok tökéletesen kitöltik a kis zárványokat, és így a drágakő tartósabbá válik.

A smaragd zöld színének különböző árnyalatai lehetnek

A smaragd és feldolgozása

Törékenysége miatt a smaragd bizonyos mértékig komoly kihívást jelent az ékszerészek számára, akik meg merik dolgozni. Érdekesség, hogy a csiszolására egy speciális csiszolatot találtak ki. Emeraldnak hívják, ami angolul smaragdot jelent.

Jegyezze meg: Az emerald csiszolat abból áll, hogy a smaragdot téglalap vagy négyzet alakúra csiszolnak. Ezt követően a sarkokat lemetszik, aminek két oka van. Amellett, hogy szépséget kölcsönöz a smaragdnak egy ilyen „ferde“ metszet megvédi a mechanikai igénybevételtől és az esetleges sérülésektől is. Mint említettük, nagyon törékeny és érzékeny.

A smaragd legnagyobb lelőhelyei

Ha a világ legnagyobb smaragd lelőhelyeiről van szó, egyértelműen Kolumbia áll az első helyen. Ez az ország a legnagyobb termelője. Ezt Brazília és Zambia követi. Természetesen a smaragd a világ más részein is előfordul – Észak-Amerikában és Európában, valamint Ázsiában és Ausztráliában.

A smaragd színe

A színek és a zárványok teszik a smaragdot egyedi drágakővé. Az is gyönyörű, hogy különböző árnyalatú lehet. Megkülönböztetjük  például a:

  • Kolumbiai smaragdot – mélyzöld színű
  • Brazil smaragdot – lágy zöld szín sárga tónusokkal
  • Zambiai smaragdot – a kék finom árnyalatai
A smaragdot gyakran használják az ékszerészetben

A smaragd ékszer

Bár ezernyi ékszer van a piacon, a smaragd több szempontból is egyedi. Az egyikük az, hogy 20. vagy 35. házassági évfordulóra szokták ajándékozni. A legnépszerűbb ebben az esetben a smaragd fülbevaló, de a smaragd karkötő vagy nyaklánc sem marad háttérben.

Tippünk: Ha történetesen smaragdot, ill. smaragd ékszert, nem engedhet meg magának, vagy megfizethetőbb, de mégis szép opciót keres a smaragd fülbevalóhoz, smaragd karkötőhöz, ill. nyaklánchoz, javasoljuk, hogy nyúljon a zöld gyöngy után.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top