Ékszerek: Érdekességek, amelyekről talán nem is tudott!

Elárulunk néhány érdekességet az ékszerekről, amelyekről lehet hogy még nem is hallott
Facebook
LinkedIn

Az ékszerek az outfit fontos részét képezik. Régebben azonban teljesen más funkciót töltöttek be. Egyes országok az ékszert a hozomány kifizetésére használták, némelyek a gonosz elűzésére, mások a társadalmi státusz kifejezésére.

A cikk tartalma

Érdekességek az ékszerekről

Bármilyen okból is visel ékszert, a divatos kiegészítőket meg van a saját értelme. Ismerje meg őket jobban ezeknek az érdekes tényeknek köszönhetően, amelyekről talán nem is tudott.

Az ékszer szó a francia „jouel” szóból származik, ami játékot jelent

Az ékszer szó a francia „jouel” szóból származik, ami játéknak felel meg. Ez elsősorban azért van így, mert régen csak a gazdagok engedhették meg maguknak az ékszereket, akik az ékszereket és a különféle kiegészítőket játéknak tekintették.

A 24 karátos arany elég puha ahhoz, hogy kézzel hajlítható legyen

Ezért az aranyat más fémekkel kombinálva használják arany ékszerek készítéséhez – az ilyen ötvözet sokkal tartósabb lesz. Az arany ékszert tartják a legpreferáltabb választásnak az ékszerészetben, amely nem okoz allergiás reakciókat. Számos gyógyszerben a folyékony aranyat a rheumatoid arthritis kezelésére használják.

Érdekes, hogy az arany mind a 7 kontinensen megtalálható, miközben  a 80%-a még mindig nincs kibányászva.

A 24 karátos arany olyan puha, hogy kézzel hajlítható

A rubin és a zafír egy és ugyanazon kövek

Látott már rubint és zafírt egymás mellett? Bár teljesen más színük van, alapvetően ugyanarról a kőrőll van szó, amelyek ugyanabból a korund ásványból keletkeznek. Az egyetlen különbség a szín. Míg a zafír kék színű vas- és titán tartalma miatt, addig a rubin vörös a magasabb krómtartalma miatt. Mindkét gyönyörű kőből lélegzetelállító ékszereket, például gyűrűket, fülbevalókat és nyakláncokat készítenek.

A gyöngy az egyetlen szerves drágakő

Ez mit jelent? Hogy a gyöngy az egyetlen drágakő, amely élő állatból származik.

Tudta, hogy a gyöngy az egyetlen szerves drágakő?

A platina értékesebb, mint a többi nemesfém

A platina sokkal értékesebb, mint amilyennek látszik. Sőt, értékesebb mint a többi nemesfém. A platina éves termelése 15-ször alacsonyabb, mint az aranyé és 100-szor alacsonyabb, mint az ezüsté. A platina ékszerek gyártására 90-95 százalékos platinát használnak fel.

A Cullinant a legnagyobb gyémántnak tartják

A valaha talált legnagyobb gyémánt a Dávid-csillagja ill. a Cullinan I.Hihetetlen 3106,75 karátos volt, és a mai napig a világ legnagyobb színtelen csiszolt gyémántja. A Cullinant először VII. Edward királynak mutatták be. Ma már az Egyesült Királyság koronaékszereinek része.

Egyéb érdekes tények az ékszerekről

  • A valaha talált legrégebbi ismert ékszer a gyöngyös Nassarius kagylóból készült nyaklánc.
  • A gyémánt nem csak fehér és átlátszó. Különféle színű darabokat talál a piacon. A gyémánt színe a kémiai összetételétől függően változik.
  • Egymillió kibányászott gyémántból csak egy kerül ékszerbe.
  • A tiszta arany sárga. A tiszta arannyal rendelkező réz ötvözetet Rose Gold ékszerek készítéséhez használják.
  • Mariah Carey James Parker-től kapta a legdrágább eljegyzési gyűrűt. A gyűrű 10 millió dollárba került. Ennek ellenére a pár soha nem házasodott össze.
  • Egyes afrikai kultúrákban az ékszerek, például a fülbevalók a férfiasság, a bátorság és az erő jelei. Más kultúrákban a férfi fülbevalót nőiesnek tekintik.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Ezek a tippjeink nőnapi ajándékozására

5 inspiráló tipp nőnapi ajándékhoz

Egy nőnapi ajándék ékszer segít kifejezni a megajándékozottnak szánt személyes üzenetét vagy kívánságát. A legtöbb nő értékeli az élményeket, a divatos kiegészítőket vagy az órákat.

Guess kézitáskák

Hogyan válasszunk kézitáskát – lépésről lépésre

Hivatalos és ünnepi alkalmakra válasszunk erősebb, kisebb méretű kézitáskákat. A mindennapi viselethez jobban szolgálnak a nagyobb méretű kézitáskák, hosszabb vállpántokkal. Kézitáska kiválasztásakor vegye figyelembe személyes

Scroll to Top