A platina ékszer a luxus és a legkiválóbb minőség megtestesítője

A platina ékszer a legfényűzőbbek közé tartozik
Facebook
LinkedIn

Olyan ékszert keres, amely a legkiválóbb minőség, a luxus jelképe lesz, ugyanakkor kellően tartós és gyönyörű? Akkor válasszon egy platina ékszert. Tudja, mik a jellemzői, és miért olyan keresett?

A cikk tartalma

Platina – alapvető jellemzők

A platina egy nemesfém, amelyet jelenleg különféle iparágakban használnak – például a fogászatban, a  vegyiparban, gyógyszer- ill. autóiparban. És persze az ékszerészetben.

Jegyezze meg: A platina egy rendkívül tartós ezüstös fehér tiszta fém, amely nagyon értékes és rendkívül népszerű az ékszerészetben.

A platina iránt nagy a kereslet az ékszerészetben

A platina történelme

Számos írás vagy írásos feljegyzés van arról, hogy mikor találták és használták fel először a platinát. Ezért nem lehet biztosan megmondani, hogy ki és mikor fedezte fel a platinát. Különféle, több mint 3000 éves tárgyakban is fellelhető. A platina nagyon strapabíró és erős fém, ezért fontos volt, hogy felfedezése után megtudjuk, hogyan lehet megolvasztani.

Érdekes módon a második világháború idején platina ékszert nem volt szabad előállítani.

Mivel nagyszerű tulajdonságait már akkor is ismerték, az amerikaiak betiltották a használatát, és főként fegyvergyártásban használták. A háború után azonban újraindult a platina ékszer gyártása, és elterjedt az egész világon. A platina jelenleg nagyon népszerű fém, legnagyobb lelőhelyei Dél-Afrikában, Oroszországban és Kanadában találhatók.

A platina használata az ékszerészetben

A platina az ékszerészetben való felhasználása valóban nagyon széles – annak ellenére, hogy nehezebb feldolgozni, mint az olyan anyagokat mint az arany vagy az ezüst. Korábban csak olyan márkák gyártottak platina ékszert, mint a Cartier, a Tiffany és a Faberge.

Platina ékszer - Cartier gyűrű
Forrás: https://www.xupes.com/

Érdekesség: A platina ékszerészetben való felhasználását először XVI. Lajos idejében említik, akinek fényűző platina ékszereit udvari ékszerésze készítette. Ezen kívül XVI.Lajos a platinát az egyetlen királyhoz méltó fémnek nyilvánította.

Platina ékszer

A platina ékszert keménysége, tartóssága és fényűző megjelenése jellemzi. A platina ékszer gyártására 90-95 százalékos platinát használnak. Ez azt jelenti, hogy a belőle készült divatos kiegészítő nem okoz allergiás reakciókat. A fennmaradó százalék ruténium vagy irídium. A magas százalékú tiszta platina használata a tartósság és a hosszú élettartam garanciáját is jelenti, ha értékes gyémántokat vagy más drágaköveket aplikálnak a platinaékszerre. Ezért a platinát leggyakrabban jegygyűrűk készítésére használják, amelyek még a mindennapi viselés során sem kopnak el. Ezenkívül a platina ékszert a csillogása jellemzi.

Tudta, hogy a platina eljegyzési gyűrű szilárdsága a  ember kapcsolata erejét szimbolizálja? Ezért érdemes platina eljegyzési gyűrűbe pénzt fektetni.

A platina ékszer gondozása

A platina ékszer nem igényel akkora törődést, mint az ezüstből vagy más anyagból készült ékszer. A platina egy olyan anyag, amely korrózióálló, ezért csak minimális karbantartást igényel. A platina divatos kiegészítőket azonban nem ajánlatos kétkezi munka vagy edzés közben használni. Ha az ékszer esetleg karcos lesz, célszerű ékszerészhez menni. A magasabb ár és súly ellenére megéri pénzt fektetni a platina ékszerbe. Ez ugyanis egy életre szóló ékszer.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top