Gyöngy – egyedi és rendhagyó drágakő

A gyöngy egyedülálló drágakő, amelyet ősidők óta használnak az ékszerészetben
Facebook
LinkedIn

Igen, minden ékszer bizonyos mértékben egyedi és rendhagyó. Azonban azok közé, amelyek egyedülállóak és rendhagyók a szó valódi értelmében, egyértelműen a gyöngy tartozik. Mi is a gyöngy, hogyan keletkezik és mire használható? Nemcsak erről, de más érdekességekről a gyöngyök világából is olvashat a következő sorokban.

A cikk tartalma

Mi a gyöngy?

A gyöngy értékes drágakő, amely az egyetlen a világon, ami élő szervezetben nő – kagylóban. Ebben hónapokig és évekig formálódik, és ezért mindig egyedi. Ezért különbségek vehetők észre az egyes gyöngyök között a gyöngy nyakláncokon. Mindegyik egyedi originál, amely szó szerint utánozhatatlan. Természetesen, ha nem vesszük figyelembe a műgyöngyöt, ami azonban közel sem olyan varázslatos, mint a tengeri vagy folyami gyöngy.

A gyöngy és sorolása

A gyöngyös divat kiegészítők keresésekor számos gyöngy fajtával  találkozhat a piacon különböző ár kategóriákban. Míg az édesvízi folyami gyöngy a legelérhetőbb, a legritkább és legdrágább a Déli -tenger gyöngye.

Érdekesség: Az ékszerészetben használt gyöngyöt jelenleg termesztik. Ez azt jelenti, hogy mesterséges tenyésztéséből származik. Elsősorban Kína, Japán, Vietnám, Ausztrália, a Fülöp -szigetek, Indonézia és Tahiti területeiről van szó. Előfordulása a szabad természetben ma jelentősen korlátozott a szennyezés miatt.

A gyöngy folyami és tengeri-re osztható
Fórras: freepik.com

Édesvízi folyami gyöngy

Amint már fentebb említettük, az édesvízi folyami gyöngy a legolcsóbbak közé tartozik, ezért rendkívül népszerű és a vásárlók által keresett. Viszonylag alacsony áron kaphat például egyedi gyöngyház fülbevalót valódi gyöngyökkel.

Tippünk: Válasszon a gyöngyös ékszerek széles választékából, amelyek előállításához édesvízi folyami gyöngyöket használtak.

Tengeri gyöngy

Ami a tengeri gyöngyöt illeti, számos fajtát ismerünk, amelyek mesterséges tenyésztésből származnak a világ különböző részein. Nem hagyhatjuk ki a:

  • rendkívül ritka és drága Dél tengeri gyöngyöt, amely farmjai Délkelet -Ázsiában találhatók.
  • a gyönyörű és ugyanolyan ritka tahiti gyöngyöt, amely nagyobb méretekre is megnőhet – különösen Polinéziában termesztik.
  • a legkisebb tengeri fajta, de a legolcsóbb és egyben a legelérhetőbb – az Akoya gyöngy (főleg Japánban és Kínában termesztik).

Tudta, hogy a tengeri és a folyami gyöngy is különböző színű lehet? Míg a fehér természetes, más árnyalatokat mesterséges színezéssel nyernek el, ami gyönyörű rózsaszín, szürke, kék, lila, barna vagy fekete gyöngyöket eredményez. Ezenkívül a gyöngyök formájukban és méretükben is különböznek egymástól, még a gyöngyréteg és a vastagságában és a csillogásban is.

Gyönyörű gyöngy fülbevaló
Forrás: freepik.com

Mire használják a gyöngyöt?

A tengeri és folyami gyöngyöt ma már nemcsak a női fülbevalók és nyakláncok megvalósításában használják előszeretettel, de más divatkiegészítők gyártásában is, amelyeknek eredetiségi tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. Az a tény, hogy különböző méretben, színben és árnyalatban kapható a piacon, eleve predesztinálja, hogy az outfit remek kiegészítője, újjáélesztése legyen bármilyen alkalomra – a mindennapi viselettől a hivatalos vagy előkelő eseményekig.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top