Tények az ékszerekről, amelyeket talán nem ismer

Tények az ékszerek világából
Facebook
LinkedIn

Az ékszerkészítés nemcsak szép, de rendkívül érdekes iparág is, melynek gyökerei több tízezer éves múltra tekintenek vissza. Az ékszereket a történelem során a hatalom szimbólumaként és a hírek hírnökeként viselték. Érdekes módon többnyire férfiak álltak közel a test díszítésének nemes cselekedetéhez. Említsük meg a pompás királyi koronát, mint az ország legértékesebb ékszerét. Tehát, ha az ékszerészet alatt csak azt képzeli el, amit az ékszerüzletek jelenlegi vitrinjei bemutatnak, a következő tények az ékszerekről meglephetik.

A cikk tartalma

A legrégebbi ékszer

A testdíszítés sokkal mélyebben gyökerezik az emberiség történelmében, mint gondolná. Ezt a lenyűgöző régészeti felfedezések is megerősítik. 2004-ben egy kagylóból készült nyakláncot fedeztek fel Dél-Afrikában, amelynek korát a tudósok 75 000 évre becsülik. Az ókori ékszerek további érdekességei közé tartoznak a Kenyában talált strucc tojáshéjból készült gyöngyök vagy a bulgáriai tudósok által felfedezett emberi fogakból készült ékszerek. Amikor legközelebb felveszi kedvenc nyakláncát, emlékezzen erre az ősi örökségre.

Az első gyémánt lelőhely

Az első gyémántokat Indiában fedezték fel, ahonnan a legendás Selyemúton keresztül Kínába és a világ más részeire exportálták. Az emberiség évekig azt hitte, hogy India az egyetlen ország, ahol gyémántok találhatók. Ma Oroszországban, Kanadában és Afrikában sokkal több ilyen drágakövet bányásznak. Sőt, még laboratóriumokban is gyártják.

Gyémántot nem használtak eljegyzési gyűrűkben

Az 1930-as években a gyémánt gyűrű az eljegyzési gyűrűk mindössze 10%-át tették ki. Az 1990-es években már az eljegyzési gyűrűk 80%-ában van gyémánt. Mi változott ez alatt a 60 év alatt? A De Beers gyémánt cég a „Diamonds are forever” reklám szlogennel lépett a piacra. Ez az okos marketing a gyémántokat a szerelem és az örök kötelék szimbólumává tette.

A filmvászon legdrágább ékszerei

Ha ékszerre és a filmre gondol, melyik darabot képzeli el? A tenger szíve a Titanicból? Vagy egy gyűrű a Gyűrűk Urából? A legdrágább ékszer valójában Nicole Kidmannel szerepelt a Moulin Rouge-ban. Ez egy gyémántokkal kirakott platina nyaklánc volt. Értéke meghaladja az 1 millió dollárt. Szorosan mögötte van a nyaklánc a Pretty Woman című filmből és a gyémánt eljegyzési gyűrű a Szex és a város 2 című filmből.

A zafír és a rubin ugyanabból a kőből származik

Annyira más és mégis annyira hasonló. Az egyik gyönyörű kék, a másik tűzpiros, és mindkettő ugyanabból az ásványból, a korundból származik. Az ékszerészet érdekessége, hogy a színváltozást nyomokban más elemek okozzák. A titánnal és vassal dúsított korund eredménye a kék zafír. A rubin gyönyörű vörös színe az ásványi króm nyomokban található mennyiségéből származik.

A színtiszta aranyat meghajlítja az ujjaival

Bár büszkén visel valódi nemesfém ékszereket, valószínűleg nem találkozott színtiszta arannyal. A 24 karátos aranyat lágysága és alakíthatósága miatt nem használják az ékszerészetben. Annyira puha, hogy könnyedén meghajlíthatja az ujjai között. Az ékszerészetben való felhasználáshoz a nemesfémet ezért más, erősebb adalékanyagokkal ötvözik.

A világ összes platinája elférne a nappalijában

A platina rendkívül drága és ritka fém. Annyira kevés van belőle a világon, hogy simán elférne egy átlagos nappaliban. A platina természetesen előfordul a természetben, de csak nagyon kivételesen és nagyon kis mennyiségben. Átlagosan körülbelül 10 tonna ércet kell kibányászni 30 g platináért.

Az arany az űrből származik

Nem újdonság, hogy az arany rendkívül értékes fémnek számít a földön. Az érdekes ékszer tények azonban azt mondják, hogy a legtöbb arany az űrből származik. Feltételezik, hogy több mint 4,5 milliárd évvel ezelőtt meteorraj-ban érkezett a Földre. Tehát az arany, amely ma a gyűrűjében található, évmilliárdokkal ezelőtt a távoli univerzumban vándorolt.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top