Eljegyzési gyűrű: Melyik kézen viseljük a szerelem szimbólumát?

Tudja, melyik kézen viseljük az eljegyzési gyűrűt?
Facebook
LinkedIn

„Hozzám jössz feleségül?” A férfi ezzel a kérdéssel együtt egy bársony dobozt vesz elő a zsebéből, hogy az igenlő válasz után csillogó kristályos gyűrűt húzhasson leendő menyasszonya ujjára. Elhangzik az áhított „Igen”, és itt jön a dilemma. A jobb vagy a bal? Melyik kézre tartozik a szerelem szimbóluma? És hova tegyük az eljegyzési gyűrűt az esküvő után, amikor gyűrűkkel pecsételjük meg szerelmünket? Ezekre és egyéb, az eljegyzés szimbólumával kapcsolatos kérdésekre adunk válaszokat a következő cikkben.

A cikk tartalma

Az eljegyzési gyűrű története

Az eljegyzési gyűrű lenyűgöző története hosszabb, mint gondolná. Számos mai szokáshoz hasonlóan az eljegyzés szimbólumának gyökerei már az ókori államok időszakában, vagyis évszázadokkal Krisztus elé nyúlnak vissza.

Az eljegyzési gyűrű a tulajdon és az örökkévalóság ősi jele

Az eljegyzési gyűrű ősi szimbolikája távolról sem volt romantikus. Az ókori Rómában a nők elefántcsontból, csontból, rézből és vasból készült gyűrűket viseltek a leendő férjjel kötött üzleti szerződés jeleként vagy engedelmességük megerősítéseként.

Az a tény, hogy éppen gyűrűről volt szó, korántsem volt véletlen. Már az egyiptomi fáraók az örökkévalóság szimbólumaként használták a gyűrűt. A gyűrű egy kör, amelynek nincs se eleje se vége, és tükrözi a nap és a hold alakját is, amelyeket az egyiptomiak szentként tisztelték.

Az eljegyzési gyűrű, ahogy ma ismerjük

Évszázadok sora kellett ahhoz, hogy az eljegyzési gyűrű a szerelem és a házasság ígéretének szimbólumává váljon. Ez 850-ben vált valóvá, amikor I. Miklós pápa kijelentette, hogy az eljegyzési gyűrű a férfi házasodási szándékát fejezi ki.

Érdekes, hogy az első gyémánt az eljegyzési gyűrűben csak 1477-ben jelent meg. Maximilian osztrák főherceg választotta szíve választottjának. Amolyan látnoknak tekinthetjük, mert a gyémántos eljegyzési gyűrűk csak 1947-ben váltak népszerűvé. Ez a brit De Beers cégnek volt köszönhető, amely akkor Dél-Afrikában gyémántot bányászott. Reklám kampányt indított „A gyémánt örökkévaló” szlogennel, és a gyémánt eljegyzési gyűrűk népszerűsége az egekbe szökött. Bár a legnagyobb népszerűségnek évtizedek óta a sárga és a fehér aranyból készült eljegyzési gyűrűk örvendnek, az új trendekkel zöldet kap az ezüst, a rose gold és  az új, egyedi anyagok is.

Az eljegyzési gyűrű viselésének is megvan a maga története

Az eljegyzési gyűrű viselésének hagyománya

A legtöbb nyugati ország a bal kéz negyedik ujját (gyűrűsujját) tartja megfelelő helynek az eljegyzési gyűrű számára. Ennek a szokásnak a gyökereiért visszamegyünk az ókori Rómába. A rómaiak azt hitték, hogy ennek az ujjnak van egy ere, ami közvetlenül a szívhez vezet. Vena Amoris-nak hívták, ami azt jelenti, hogy a szerelem vénája. Mivel a szív időtlen idők óta az érzelmek központjának számított, a bal gyűrűsujjat tartották a legmegfelelőbb ujjnak az eljegyzési gyűrű viselésére.

Lehet hogy meg fog lepődni, de bal kézen viselni az eljegyzési gyűrűt nem számít hagyománynak világszerte. Oroszországban, Németországban, Norvégiában és Indiában az eljegyzési gyűrűt a jobb kézen viselik. Ez azon alapul, hogy a bal latinul baljósat jelent. Tehát a bal kezet szerencsétlennek tartják. Svédországban és Chilében nemcsak a menyasszonyok kapnak eljegyzési gyűrűt. A férfiak is viselik. Kínában nemcsak gyűrűt cserélnek az eljegyzés jeleként, de pénzt és egyéb értékeket is. Észak-Kenya területén a harcosok színes gyöngyöket viselnek a nyakukban, egyes színek pedig az eljegyzést szimbolizálják.

Az eljegyzési gyűrű helye az esküvő után

Az eljegyzési gyűrű a házasság ígéretét szimbolizálja, a jegygyűrű pedig megpecsételi ezt az egyesülést. A nyugati kultúrákban hagyományosan a szertartás előtt az eljegyzési gyűrűt a jobb kéz gyűrűsujjára helyezik, hogy helyet adjon a jegygyűrűnek. Egyes ifjú feleségek az esküvő után is a jobb gyűrűsujjon viselik az eljegyzési gyűrűt, mások a bal gyűrűs ujjára teszik át a jegygyűrűhöz. Új trend, az eljegyzési gyűrűt és a jegygyűrűt egy ékszerbe egyesíteni.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top