Tantál ékszer: Modern megjelenés és hosszú élettartam

A tantál a jövő anyaga
Facebook
LinkedIn

Elegáns, modern kissé szokatlan, titokzatos és letisztult. A tantál csak a közelmúltban honosodott meg az ékszerek terén, de már nem csak a férfi szegmensben nagyon népszerű. A tantál ékszer mindenki számára megfelelő választás, aki szeretne kitűnni és nem fél a kísérletezéstől. Nagy ellenállása és hosszú élettartama predesztinálja a jegygyűrűk gyártására alkalmas nemesfémre. Szeretné eredeti módon kimondani az „igen”-t? Ebben az esetben szerelme élje túl sokszorosan a tantált!

A cikk tartalma

Az ékszer oxidációja: A nemesfémek is ki vanna

Mi az a tantál?

A tantál újonc az ékszerek terén, és ritkán látható az ékszerüzletekben. Azonban megkapta „jövő anyaga” hízelgő jelzőt. Ez egy mély kékesszürke színű nemes fém, amelyet jó stabilitás jellemez. Nagy ellenállása miatt gyakran használják repülőgépek és sebészeti műszerek gyártásában, de az elektronikában is pótolhatatlan. Okostelefon és számítógép kondenzátorok készülnek belőle. Az ékszerészetben rendkívül népszerű a gyűrűk, különösen a jegygűrűk készítésében, amelyek várhatóan rendkívül hosszú élettartamúak.

Érdekesség:  A tantált a 19. században fedezte fel egy svéd vegyész, és a görög mitikus Tantalus királyról nevezték el. Ausztráliában és Dél-Amerikában található a legnagyobb mennyiségben, és a becslések szerint a következő 50 éven belül merülnek ki a természetes forrásai.

A tantál legfontosabb tulajdonságai

  • magas korrózióállóság
  • magas hőállóság
  • nagy ellenállás a karcolásokkal és deformációkkal szemben
  • nagy keménység és szilárdság
  • magas kémiai stabilitás ( a legtöbb vegyszerre nem reagál, nem oldódik savban)

téve ennek?

Gyakran találkozunk azzal a véleménnyel, hogy a nemesfémek maradandóak és nem oxidálódnak. Még kiábrándítóbb, ha egy kedvenc aranylánc matt lesz és elveszti eredeti fényét. Az igazság az, hogy még az olyan nemesfémek is oxidálódnak, mint az arany és az ezüst, bár tiszta formájukban ezt nagyon lassan teszik. Ezért a tiszta arany nemzedékeken át megőrzi fényét.

Az ékszerek azonban ritkán készülnek tiszta fémből, mivel ez túl puha ahhoz, hogy kibírja a mindennapi használatot. Emiatt a nemesfémeket más anyagokkal ötvözik, amelyek növelik ellenállásukat, ugyanakkor felgyorsíthatják az oxidációs folyamatot.

Tantál az ékszerészetben

Ahogy korábban említettük, a tantál újonc az ékszeriparban, és nem szokványos vagy alternatív nemesfémnek számít.

Hogyan néz ki a tantál ékszer?

Természetes formájában a tantál gyönyörű szürke színű, kékes árnyalattal. Az ékszerészetben azonban általában kerámia mázat visznek fel a felületre, ami matt fekete megjelenést kölcsönöz neki. A tantál ékszerek elegánsak és modernek, erőt és tartósságot idéznek. Eredeti megjelenésüket évekig-évtizedekig megőrzik.

A tantál ékszer fő előnyei

A tantál hipoallergén fém, és rendkívül érzékeny bőrűek számára is alkalmas. Nagyon stabil és gyakorlatilag nem választ ki allergéneket a felületére. Ezért allergiás reakciók gyakorlatilag nem fordulnak elő tantál ékszerek viselésekor. A tantál ellenálló képességének, keménységének és kémiai stabilitásának köszönhetően az ebből a fémből készült ékszerek alkalmasak a mindennapi viseletre, miközben hosszú ideig megőrzik szép megjelenésüket. Ellenállnak a karcolásoknak, a deformációnak és a nedvesség vagy a szokásos tisztítószerek hatásának. Más fémekhez képest nagyon kedvező árú. Tartóssága miatt alkalmas aktív életmódot folytatóknak és várhatóan hosszú élettartamú ékszernek is.

Érdekesség: a tantál keménysége 6,5 a Mohs-skálán. Ezzel szemben például az arany keménysége 2-3, a platinájé 4-4,5 a Mohs-skálán.

A tantál ékszer gondozása

A tantál ékszer nem igényel különösebb törődést. Nem hajlamos a színváltoztatásra, így nem szükséges az igényesebb polírozás. Az ékszerész rendszeres látogatása sem. Csak rendszeres tisztításra van szüksége langyos vízzel, puha törlőkendővel és esetleg karcmentes tisztítószerrel, például szappannal. A bonyolultabb formák időnként alaposabb tisztítást igényelhetnek, például fogkefe használatával.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top