Valódi aranya van otthon? Tesztelje ékszereit

Ezekkel az egyszerű tippekkel ellenőrizze az arany valódiságát
Facebook
LinkedIn

Az arany bolygónk egyik legértékesebb és legkeresettebb nyersanyaga. A státusz, a hatalom, a gazdagság és a halhatatlanság szimbólumának tartják. Fényűző a hatása, könnyű vele dolgozni, nem szennyeződik, nem rozsdásodik, bányászata rendkívül nehézkes, lelőhelyei nagyon ritkák. Éppen a nagy értéke miatt időtlen idők óta megjelennek a piacon az utánzatok. Az olcsó ékszerek legjobb esetben aranyozottak, legrosszabb esetben a nemesfémmel csak közös színük van. Önnek is van otthon olyan darabja, amelyben kételkedik? Eláruljuk, hogyan lehet megkülönböztetni a valódi aranyat a hamistól.

A cikk tartalma

Mi számít valódi aranynak?

Már az elején fontos megjegyezni, hogy még a valódi arany ékszerek sem tiszta aranyból készülnek. Ez a nemesfém rendkívül puha és hajlékony, ékszergyártásra alkalmatlan. Ezért az ötvösök az arany és más fémek keverékét használják, ami növeli az anyag keménységét és tartósságát. A leggyakoribbak a platina, palládium, cink, ezüst vagy a réz. A tiszta arany 24 karátos. A legtöbb nemzetközi szabvány szerint hamis aranynak számít minden, ami 10 karátnál kevesebb (41,7%-nál kevesebb) aranyat tartalmaz.

Valódi aranyat tart otthon?

Ellenőrizze a fémjelet

A fémjel leggyakrabban az ékszer kevésbé feltűnő részein található, pl. a gyűrű belső oldalán vagy a karkötő, nyaklánc rögzítésén.

Az arany fémjele

Minden 0,5 g-nál nagyobb súlyú arany ékszeren fel kell tüntetni az arany tisztaságát jelző fémjelzést. A fémjelzés tartalmazhat háromjegyű számot vagy karátszámot, attól függően, hogy melyik osztályozási rendszert alkalmazták. A tiszta arany 24 karátos (24k) és tisztasága 999/1000 (999). Valószínűleg 585 (14 karátos) vagy 750 (18 karátos) jelet talál az arany ékszerein. Azonban a következő jelek mindegyike bizonyítja az arany valódiságát:

  • karátos rendszerben: 14k, 15k, 18k, 20k, 21k, 22k, 23k, 24k
  • ezred pontosságú rendszerben: 585, 625, 750, 834, 875, 916, 958, 999

Egyéb fémjelek

Más fémjelet talált az ékszeren? Próbálja meg kideríteni, mit jelent. Az ékszerészek bevált jelölési rendszereket használnak, amelyek sokat elárulnak az ékszereiről. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakrabban használt fémjeleket, amelyek nem vonatkoznak az arany ékszerekre:

  • 800, 925, 950 számok–  az ezüst megjelölése
  • GP – aranyozott ékszer
  • GF – arannyal töltött ékszer
  • GE – arannyal horganyzott ékszer
  • GEP – arannyal galvanikusan bevont ékszer
  • HGP – erősen aranyozott ékszer
  • HEG – nehéz arannyal bevont ékszer

Hiányzó fémjel

Ha az ékszerről hiányzik a fémjel, akkor nem minden esetben hamis aranyról van szó. A fémjelzést az 1950-es évektől fokozatosan vezették be különböző országokban. Így a régebbi ékszereknek nem biztos, hogy fémjelük van.

Tesztelje az aranyat mágnessel

Ehhez a teszthez kellően erős mágnesre lesz szüksége, amely fémkeverékeket is képes vonzani. Helyezze az ékszer közvetlen közelébe, és figyelje a reakciót. A valódi arany nem mágneses, ezért nem vonzza a mágnes. Ha reakciót észlel, valószínűleg hamis aranyról vagy nemesfém utánzatról van szó.

A mágneses teszt csak részben megbízható. Ha a mágnes nem vonzza az ékszerét, nem biztos, hogy garantáltan valódi arany. Vannak más nem mágneses fémek is, amelyeket ékszerek készítésére használnak. A sebészeti acél az egyik legnépszerűbb.

Valódi arany vs. hamis arany

Tesztelje az aranyat ecettel

Az arany egy nagyon stabil fém, amely semmilyen módon nem reagál az általánosan használt anyagokkal érintkezve. Az ecetes vizsgálathoz helyezze az ékszert egy sima felületre. Cseppentő segítségével vigyen fel kis mennyiségű ecetet az ékszer kevésbé látható részére, például a gyűrű belsejére. Hagyja hatni 15 percig, és ellenőrizze az eredményt. A valódi arany semmilyen módon nem reagál, ha ecettel érintkezik, míg a legtöbb fém láthatóan megváltoztatja a színét.

Figyeld a bőre elszíneződését

A valódi  arany még izzadsággal vagy faggyúval érintkezve sem reagál. Ha a gyűrű, a nyaklánc vagy a fülbevaló levétele után a bőr markánsabb elszíneződését észleli, az valószínűleg nem valódi arany. Az ezüst fekete, a réz pedig zöld nyomokat hagyhat a bőrön. De ne feledje, hogy az arany ékszerek arany és más fémek keverékéből készülnek. Még a 14 karátos arany is finom nyomokat hagy a bőrén. Azonban nem lehet jelentős az elszíneződés.

Bár a leírt módszerek mindegyike elárul valamit az ékszereiről, egyik sem 100%-ban pontos. Tehát ha kedvenc darabjáról hiányzik egy fémjel, és szeretné tudni, hogy valódi arany-e, azt javasoljuk,vigye be egy ékszerészhez.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top