A Gyűrű története: A jegygyűrű történelme

A jegygyűrű története igazán gazdag
Facebook
LinkedIn

A házasság leguniverzálisabb és legtartósabb szimbóluma. Az esküvői szertartás véget ér, a virágok elhervadnak, de a gyűrű örökké tart. Sok családban felbecsülhetetlen értékű családi örökségként  nemzedékről nemzedékre száll át. Őseink reményét és történeteit hordozza, és a családtörténet értékes részévé válik. De mi a jegygyűrű története? Van valami különleges szimbolikája a hagyományos nemesfém gyűrűnek? Honnan származik a jegygyűrű, és miért viseljük úgy, ahogy?

A cikk tartalma

A jegygyűrű ősi eredete

A jegygyűrű történetét kicsit korábban kezdték megírni, mint azt várná. Az ókorba utazunk, a világ egy olyan részére, amelyet gyakran az egész emberi civilizáció eredetének tulajdonítanak.

Jegygyűrű az ókori Egyiptomban

Régészeti bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az első jegygyűrűket az ókori egyiptomiak már 4000 évvel Krisztus előtt ismerték. Gyűrűik nádból, bőrből és csontból készültek. Itt született meg a jegygyűrű örök szimbolikája. A kör alak, amelynek nincs kezdete és vége, a véget nem érő szerelmet és házasságot jelképezi. Még a bal kéz gyűrűsujján való gyűrű viselésének szokása is Egyiptomból származik.

Az ókori görögök és rómaiak jegygyűrűi

A görögök és rómaiak átvették a hüvelykujjtól (gyűrűsujjtól) származó negyedik ujj szabályát, mert úgy gondolták, hogy a bal kéz gyűrűsujjának van egy ere, amely a szívbe vezet. A rómaiak Vena Amorisnak nevezték el – a szerelem vénája. A rómaiak mutatták be az első fémgyűrűket is. Meg voltak győződve arról, hogy a vas a maga tartósságával és hosszú élettartamával sokkal jobban szimbolizálja a szerelem halhatatlanságát. Később különböző szimbólumokat is elkezdtek gravírozni, ill. inkább vésni a gyűrűre. A legnépszerűbb a két összekulcsolt kéz vésése volt.

A jegygyűrű története az ókori Egyiptomig nyúlik vissza

A jegygyűrű középkori története

A jegygyűrűt i.sz. 900 körül  a keresztény esküvői szertartások is magukévá fogadták. A díszes és minőségi ékszerek azonban felkeltették az egyház haragját, amely túlságosan hivalkodónak ítélte. Ez a stílus jelentős leegyszerűsítéséhez vezetett, és a jegygyűrű elnyerte mai minimalista formáját.

A romantikus Franciaországban ebben az időszakban hozták létre az úgynevezett gimmel gyűrűket. Két egymásba nyíló gyűrűből álltak, amelyek közül az egyiket a leendő vőlegény, a másikat a menyasszony viselte. Az esküvői szertartás során ezeket a gyűrűket szimbolikusan egyesítették, és a menyasszony ujjára húzták.

Érdekes változás ehhez az időszakhoz képest a gravírozás áthelyezése a gyűrű külső oldaláról a belsejébe. Ez a házassággal kapcsolatos attitűdök megváltozásával függött össze, amikor a párok az egyesülést személyes dolognak, nem pedig jogi megállapodásnak tekintették.

20. század: Az első férfi jegygyűrűk

A gyűrű még a 20. század elején is kizárólag a női kéz kiváltsága volt. Mint sok mindennek, a jegygyűrű története is megváltozott a világháborúk hatására. A frontra vonuló katonák valami maradandót akartak magukkal, valamit, ami emlékezteti őket arra, hogy otthon egy szerető nő várja őket. Az egyenruhás férfiak voltak azok, akik úttörő szerepet játszottak a férfi jegygyűrű viselésében.

A jegygyűrű jelene

Ma a jegygyűrű az esküvői szertartás szerves részét képezi. A nyugati féltekén a legtöbb pár a gyűrűt a bal kezének gyűrűsujján viseli. Ez részben hagyomány, részben gyakorlati kérdés. A legtöbb ember jobbkezes. Tehát megvan a maga logikus indoklása, hogy egy ritka, nemesfémből készült ékszert viseljük azon a kézen, amely nem annyira aktív.

A bal kéz negyedik ujjának szokása azonban nem általános. Bár a jegygyűrű története a szerelem varázslatos vénájáról beszél, Oroszországban, Norvégiában, Dániában, Lettországban, Bulgáriában, Spanyolországban és a világ más országaiban a menyasszonyok a jobb kezükre húzzák a gyűrűt. A modern idők a házastársaknak is megadják a választás jogát. A párok manapság szabadon választhatják meg, hol, mikor és hogyan viseljék jegygyűrűjüket. Hiszen a házasság két ember szövetsége, akik az egyetlenek, akik megírják a történetét. A jegygyűrűjük történetével együtt.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Ezek a tippjeink nőnapi ajándékozására

5 inspiráló tipp nőnapi ajándékhoz

Egy nőnapi ajándék ékszer segít kifejezni a megajándékozottnak szánt személyes üzenetét vagy kívánságát. A legtöbb nő értékeli az élményeket, a divatos kiegészítőket vagy az órákat.

Guess kézitáskák

Hogyan válasszunk kézitáskát – lépésről lépésre

Hivatalos és ünnepi alkalmakra válasszunk erősebb, kisebb méretű kézitáskákat. A mindennapi viselethez jobban szolgálnak a nagyobb méretű kézitáskák, hosszabb vállpántokkal. Kézitáska kiválasztásakor vegye figyelembe személyes

Scroll to Top