Ezüst vs sebészeti acél: melyik a jobb?

Ezüst vagy sebészeti acél?
Facebook
LinkedIn

Az ékszerészetben a legnépszerűbb fémek közé tartoznak. Hideg tónusokkal és jó ellenállással tűnnek ki. Kedvező árral és könnyed, üde megjelenéssel vonzanak. Az ezüstnek és a sebészeti acélnak sok közös vonása van, mégis alapvetően különböznek egymástól. Gondolkozott már azon, hogy ezek közül a fémek közül melyik a jobb? A választ a következő összehasonlításban keressük.

A cikk tartalma

Ezüst

A tiszta ezüst (999/1000 tisztaságú) szokatlanul fényes nemesfém. Ebben a formában viszont abszolút alkalmatlan ékszer készítésre, mert túl puha. Egy ezüst ékszer kiválasztásakor általában 925/1000 tisztaságú úgynevezett sterling ezüsttel találkozunk, amely 92,5% ezüstöt és 7,5% adalékokat tartalmazó fémötvözet. Leggyakrabban rezet adnak hozzá, ami keményebbé teszi az ezüstöt, de kissé elveszti fényét, és enyhén zavarossá válik. Egyes ékszerek tartalmazhatnak cinket, platinát vagy nikkelt is, amit manapság ritkábban használnak, mivel erős allergén. Az ezüstöt a 925-ös fémjellel látják el.

Az ezüst tulajdonságai

Az ezüst ékszerek nagyon szép fényes megjelenéssel tűnnek ki, kellemes csillogással. Az ezüst nagyon képlékeny, ami végtelen lehetőségeket teremt a kidolgozott ezüst fülbevalók, medálok vagy gyűrűk számára. Ugyanakkor érzékenyebb a károsodásra, deformációra, karcolásra vagy foltosodásra. Azonban ha elveszíti eredeti fényét, nagyon könnyen tisztítható.

Sebészeti acél karkötő

Sebészeti acél

A sebészeti acél, ahogyan az ékszer- és bizsu üzletekben általában találkozunk vele, a rozsdamentes acél egy fajtája. Ismét több fém ötvözete, amelyek aránya a sebészeti acél minőségétől függően változik. A 300-as osztályú acélt, különösen a 316L-t nikkel és króm keverékével széles körben használják az ékszerészetben. Ez az acél a legszebb megjelenésű és az egyik legerősebb. Az ékszerek mellett például sebészeti szikék gyártására is használják.

A sebészeti acél tulajdonságai

A nikkel tartalom ellenére a sebészeti acél hipoallergénnek számít. A nikkel nagyon szorosan kötődik az acélhoz, és szinte nem hatol át a felületre. Az acél ékszerekkel szembeni allergiás reakciók ezért nagyon ritkák. Az acél rendkívül erős, tartós és viszonylag nehéz fém. Nagyon kedvező árú, kellemes megjelenésű és könnyen karbantartható.

Ezüst vs. sebészeti acél

Ahogy ez már lenni szokott, a válasz arra a kérdésre, hogy melyik fém a jobb, az Ön személyes preferenciáitól függ. A választás megkönnyítése érdekében az alábbiakban áttekintést adunk mindkét népszerű fém előnyeiről és hátrányairól.

Az ezüst előnyei

 • ez egy nemesfém
 • más nemesfémekhez képest nagyon kedvező árú
 • rendkívül képlékeny és tervezési sokoldalúságot kínál
 • könnyen tisztítható és javítható
 • elegáns fémnek számít

Az ezüst hátrányai

A sebészeti acél előnyei

 • ellenáll a karcolásnak és sérüléseknek
 • korrózióálló
 • mindennapi viseletre alkalmas kialakítás
 • nagyon megfizethető
 • könnyen karbantartható

A sebészeti acél hátrányai

 • ha sérült, nem javítható könnyen
 • nehezebb finom részletekbe formálni
 • szürke, tompább ezüst tónus

Végső összefoglaló

Mindegyik fémnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, a piac sokszínűsége pedig garancia arra, hogy minden vásárló elvárásait és igényeit kielégíti. A sebészeti acél megfelelő választásnak tűnik a mindennapi használatra, mivel károsodás nélkül bírja a rendszeres viselést. Másrészt az ezüst magasabb értéket kínál, és több eleganciát sugároz.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top