Meteoritok, beton, dinoszaurusz csontok: Szokatlan anyagok az ékszerekben

Nem épp hagyományos anyagok az ékszergyártásban
Facebook
LinkedIn

Míg a nemesfémek, drágakövek és gyöngyök évszázadok óta az ékszerkészítés alapját képezik, az alkotók az inspirációt gyakran sokkal kreatívabb anyagok között keresnek, hogy különleges darabok születhessenek. Alkotásaik egyediek és új szintet biztosítanak, amelyhez egyes viselők tökéletesen passzolnak. A következő sorokban bemutatunk néhány szokatlan anyagot az ékszerkészítésben. Néhány közülük akár megfelelő választás lehet az Ön számára is. 

A cikk tartalma

Porcelán ékszerek

A porcelán előnyei a keménységben, a hőállóságban és a hosszú élettartamban rejlenek. Az ékszerekben a 19. században találta meg helyét. „Vászonként” szolgált miniatűr portrékhoz, amelyeket aztán ékszerbe ágyaztak be. A festett és mázas porcelán applikációk még ma is kedvelt részei a női medáloknak, fülbevalóknak vagy masszív gyűrűknek.

Kreatív módon használja fel kollekcióiban a porcelánt a spanyol Lladró márka, amely a lámpák és lakásdekorációk mellett a természet egyszerűsége által ihletett porcelán ékszereket is kínál.

Ékszerek betonból

A beton hideg, kemény, semleges és könnyen formázható anyag, amelyet nem csak az építőiparban, hanem az ékszerkészítésben is használnak. Cement, homok vagy durva adalékanyag, víz és egyéb adalékok keverékeként állítják elő, amellyel az ékszerészek adják meg a kívánt tulajdonságait. Ezt követően a beton formába öntésével és az aljzatra történő felvitelével formázzák, vagy részben megkeményedett betontömbökből közvetlenül faragják ki az ékszereket.

Például az amerikai Orbit márka teljes mértékben kihasználja kollekcióiban. Karikagyűrűiben, fülbevalóiban, réteges női nyakláncaiban és egymásra rakható gyűrűiben beton és fém kombinációi jelennek meg.

Ékszerek fából

A fa könnyű, kellemes tapintású, meleg anyag. Ékszerben való felhasználásának hosszú hagyománya van. A régészeti felfedezések szerint a fát az ékszergyártásban már az ókorban és az ékszerkészítés teljes történetében használták. A 21. században a fából készült ékszerek hozzáadott értékkel bíró műalkotásoknak számítanak. A modern tervezők a fák széles választékával kísérleteznek, miközben fenntartható készítési eljárásokat alkalmaznak. A fából készült ékszereknek így is megvan a helye az ún “slow fashion”-ben. Időtlennek tartják, és olyan viselők kedvelik, akik értékelik a természetes anyagok vonzerejét. 

A Black Balloon például innovatív módon használja a fát kollekcióiban. A kézzel faragott darabokat 18 karátos arannyal kombinálja, és kifinomult női nyakláncokat készít belőlük. Még olyan hírességek is a bűvöletük alá estek, mint Katrina Kaif vagy Ananya Panday.

Eredeti drágakövek az ékszerekben

A drágakövek az ékszeripar hagyományos részét képezik. Míg a gyémánt, az ametiszt vagy a rubin nem lep meg minket különösebben, egyes tervezők egy lépéssel tovább mennek, és olyan drágaköveket használnak, amelyek történelmi vonzereje messze túlmutat a megjelenésükön.

Dinoszaurusz csont

A kihalt dinoszauruszok évek óta lenyűgözik az emberiséget. Történetükre néhány ügyes tervező fogadott, akik csiszolással és polírozással egyedi ékszer-anyagokat készítettek dinoszaurusz csontokból. Amikor a csont megkövesedett, egyes sejtjeit ásványi anyagok, leggyakrabban színes achát helyettesítik. Így lenyűgöző természetes minták, majd egyedi ékszerek születnek belőlük. Leginkább kisméretű, innovatív ékszermárkák kínálják kollekciójukban, vagy egyedi igények szerint készülnek az ilyen darabok.

Rodokrozit

A kevésbé ismert rodokrozit ásvány tiszta formájában gyönyörű rózsaszín színű. Főleg Amerikában, de Afrikában és Oroszországban is bányásszák. Az ezoterika olyan érzelmekkel társítja, mint az együttérzés, a szeretet, az öröm és az élethez való pozitív hozzáállás. Az ékszerekben nemesfémekkel kombinálva használják leggyakrabban masszív pecsétgyűrűk gyártása során. A Legier amerikai tervezőmárka különösen ismert róluk. 

Meteoritok

A meteoritokkal készült ékszerek szó szerint földöntúli értékkel bírnak, ami sokakat lenyűgöz. A meteoritok összetétele nagyon eltérő lehet. A vasmeteoritokat, amelyek a Földet érő összes űrtörmelék körülbelüli 6%-át teszik ki, a legtöbbet az ékszerekben használják. Érdekes textúra jellemzi őket, amelyet a vas lassú lehűlése hoz létre a űrben. Az ékszerészek ezeket a mintákat tisztítással, polírozással és savas oldatokkal emelik ki. A feldolgozott meteoritokat ezután anyagként használják óraszámlapokhoz és gyűrűkhöz vagy mandzsetta gombokhoz. A meteoritok nagy előnye, hogy gyakran tartalmaznak olyan ásványokat, amelyeket a Földön nem ismerünk. Mivel szűkös anyagról van szó, a meteoritos ékszerek többnyire rendelésre készülnek.

Egyéb szokatlan anyagok az ékszerkészítésben

Az ékszerészek bizonyos értelemben művészek, és kreativitásuknak nincs határa az ékszerkészítés során. Nézze meg, mi jelent meg az elmúlt években női gyűrűk, medálok, brossok, karkötők vagy fülbevalók részeként. Egyéb szokatlan anyagok az ékszerekben:

  • a szeretett személy haja,
  • a szeretett ember hamvai,
  • élő pozsgás növények,
  • láva,
  • újrahasznosított anyagok, például konzervdobozok, üvegpalackok vagy bicikli kerék belső
  • ammolitok – kihalt tengeri puhatestűek irizáló héja,
  • borostyán rovar-maradványokkal.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top