Mandzsettagomb: mi a története és hogyan kell viselni?

A mandzsettagomb klasszikusnak számít a férfi divatos kiegészítők között
Facebook
LinkedIn

Bár kicsi, nagyban befolyásolhatja megjelenését. A mandzsettagomb a legnépszerűbb férfi divatkellékek közé tartozik. Mint kevés ékszer egyikeként rendkívül formális és ünnepi alkalmakra is kiválóan alkalmas, de fokozatosan megtalálja helyét a lezserebb öltözékekben is. Főleg részlet- és stílusérzékkel rendelkező férfiak viselik, akiknek díszként és funkcionális elemként is szolgál majd. Ismerkedjünk meg vele egy kicsit közelebbről.

A cikk tartalma

Honnan jött a mandzsettagomb?

A 16. század elején a férfiak jellegzetes fodros mandzsettájú ingeket kezdtek viselni, amelyeket díszszalaggal vagy madzaggal kötöttek át. Bár ez a részlet egészen a 19. századig megmaradt a ruházaton, az évek során a kis üveggombokra erősített dekoratív láncok versenyezni kezdtek vele. Az üveg fokozatosan átadta helyét a fényűzőbb anyagoknak, mint például a drágakövek és a gyémántok. Ez a 18. század közepén történt, és ezt az időszakot tekintik az első mandzsettagomb születési idejének is. Csak néhány évtizeddel később váltották fel a láncokat az összecsukható csattal ellátott kis oszlopok.

Érdekesség: A modern mandzsettagomb állítólag Alexandre Dumas Monte Cristo grófja című könyvének köszönhetően vált népszerűvé a társadalomban. A könyv egyik szereplőjének mandzsettáján nagy gyémántok voltak, amire mindenki irigy let, aki csak látta.

A mandzsettagomb története a 18. századig nyúlik vissza

A mandzsettagomb történelmi hullámvölgyei

A 18. század végén a mandzsettagomb rendkívül népszerű volt a férfi társadalomban. Az olcsóbb gyártási módoknak köszönhetően megnőtt elérhetősége és ezzel együtt az ingek értékesítése is. A férfi mandzsettagombot gyakorlatilag mindenhol viselték.

A helyzet a 20. század végén változott, amikor elkezdték tömegesen gyártani a mandzsettára varrt gombos ingeket. A mandzsettagombok népszerűsége fokozatosan alábbhagyott, és ez az ízléses férfi kiegészítő csak a luxus inggel kombinálva tartotta meg stabil helyét.

Jelenleg a férfi mandzsettagomb ismét a divattervezők figyelmének középpontjában áll. A kínálatban hihetetlen szín-, forma- és stílusválaszték található. Az elegáns daraboktól az egyedibb dizájnokig, amelyek a mindennapi életben is alkalmazást találnak.

A mandzsettagombok újra előtérbe kerülnek

A mandzsettagomb viselése

A mandzsettagomb ízlésesebb alternatívája az ing mandzsettákra varrt klasszikus gombnak. Egy különálló dísztárgy, férfi bizsu vagy  ékszer, amely nem kapcsolódik tartósan az inghez. Legjellegzetesebb része a nagyobb díszítőfej. Zökkenőmentesen átvált egy oszlopba, amelyet a mandzsetta nyílásain keresztül vezetnek. A gomb a kiesés ellen az oszlopra merőlegesen kihajtható klipszel van biztosítva. Természetesen vannak más rögzítési módok is. Egyes gombok szilárdak, és egyszerűen becsúsztathatók a mandzsetta nyílásaiba anélkül, hogy reteszelnének.

Mandzsettagombhoz alkalmas outfitek és események

A férfi mandzsettagombot egyszerű vagy francia mandzsettájú inggel viselik. Az egyszerű mandzsetta hasonlít egy klasszikus ing mandzsettájára, de mindkét oldalán lyukak találhatók a gomb beillesztésére. A francia mandzsetta szélesebb, és mindkét oldalán két lyuk van. Úgy van összehajtva, hogy a lyukak egy vonalban legyenek egymással, és készen álljanak a gomb behelyezésére.

A mandzsettagombot elsősorban formális és semi-formális alkalmakra szánják. Jól passzol öltönyhöz és nyakkendőhöz. Egyre gyakrabban találkozhatunk azonban hétköznapibb ingekkel is, amelyek mandzsettáján mindkét oldalon lyukak vannak a gombok beillesztésére. Ez lehetőséget teremt feltűnőbb egyedi daraboknak. Jelenleg színes, különböző formájú vagy tematikusan kidolgozott ékszereket is találhatunk a kínálatban. Lesz bátorsága kiegészíteni velük megjelenését? Főleg kötetlen alkalmakra és baráti találkozókra alkalmasak.

A mandzsettagombok típusai

  • Rozsdamentes acél mandzsettagomb: bármilyen inghez passzol, hétköznapibb outfitekhez is alkalmas.
  • Ezüst mandzsettagomb: elegánsabb, alkalmas hivatalos eseményekre, gyorsabban kopik.
  • Titán mandzsettagomb: gyönyörű fényű és nagyon tartós.
  • Platina mandzsettagomb: drágább, de nagyon elegáns, különleges alkalmakra tökéletes.
  • Arany mandzsettagomb: nagyon fényűzőnek tűnik, különösen ünnepi és rendkívül formális eseményekhez illik.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Ezek a tippjeink nőnapi ajándékozására

5 inspiráló tipp nőnapi ajándékhoz

Egy nőnapi ajándék ékszer segít kifejezni a megajándékozottnak szánt személyes üzenetét vagy kívánságát. A legtöbb nő értékeli az élményeket, a divatos kiegészítőket vagy az órákat.

Guess kézitáskák

Hogyan válasszunk kézitáskát – lépésről lépésre

Hivatalos és ünnepi alkalmakra válasszunk erősebb, kisebb méretű kézitáskákat. A mindennapi viselethez jobban szolgálnak a nagyobb méretű kézitáskák, hosszabb vállpántokkal. Kézitáska kiválasztásakor vegye figyelembe személyes

Scroll to Top