Opál ékszerek: Minden, amit tudnia kell róluk

Opál ékszer
Facebook
LinkedIn

Lenyűgöző színjáték és irizáló szivárvány csillogás. Az opál ékszerek egyediségükkel, színükkel és természetes, érintetlen bájukkal tűnnek ki. A szivárvány színű drágaköveket akkor tartják a legértékesebbnek, ha eredeti állapotukban, javítások vagy módosítások nélkül viselik. Tudta, hogy az ékszerkészítésben már évezredek óta használják? Ebben a cikkben közelebbről megvizsgáljuk az opál ékszerek történetét, és több információt feltüntetünk magukról az opálokról, valamint arról, hogyan kell gondoskodni ezekről a drágakövekről, hogy évtizedeken át megőrizzék szépségüket és fényüket. 

A cikk tartalma

Az opál ékszerek története

Régészeti felfedezések bizonyítják, hogy az ókori görögök és rómaiak opálokkal is készítették ékszereiket. Rómában ezeket a szivárvány-köveket a remény és a tisztaság szimbólumának tekintették. A görögök viszont azt hitték, hogy az opál az előrelátás erejét nyújtja és védelmet biztosít a betegségek ellen. A középkorban rendkívül értékesek voltak, és a királyi ékszerek részét képezték.

Az opálok elérhetősége a 19. században megnövekedett, így növekedett meg a népszerűségük is az eljegyzési gyűrűk és a különleges alkalmakkor viselt ékszerek készítésénél is.

A modern ékszerekben az opálokat elsősorban kivételes és egyedi szépségük miatt értékelik. Az opált a kreativitás és az inspiráció szimbólumának tekintik, mivel egyedi színe serkenti a kreativitást. Nincs két teljesen egyforma opál, így minden opál ékszer kivételes műalkotásnak számít.

Opálok: A legszebb irizáló drágakövek

Ha egyedi színt szeretne adni ékszerdoboza tartalmának, az opál ékszer lehet Ön számára a megfelelő választás. Az opálok egyéniséget mutatnak, megkülönböztetve őket más drágakövektől, s amelyek értéke elsősorban a tisztaságtól, a színtől és a csiszolástól függ. Varázsuk a színek egyedi kaleidoszkópos játékán alapul, amely biztosan nem egyforma egyik kő esetében sem.

Hogyan születnek az opálok

Az opálképződés folyamata a szilícium-dioxidban gazdag folyadék a földkéreg repedéseibe szivárgásával kezdődik. Ahogy a víz fokozatosan párolog, csak kovasav lerakódás marad a talajban. Ennek a jelenségnek a megismétlésével fokozatosan szilícium-dioxid rétegek képződnek, mígnem szilárd ásványi lerakódás keletkezik, amit opálnak nevezünk.

Ez a folyamat több millió évig tart a természetben, és eredményének nem csak egy szivárvány színű drágakőnek kell lennie. Az opálok sokszínűek lehetnek, a fehér, sárga, narancs és rózsaszín árnyalataitól a vörös színen át a mélyfeketéig. Ma Ausztráliában bányásszák a legszebb szivárvány színű opálokat, ahonnan ezen drágakövek akár 95%-a is származik.

Az opálok hátrányai

A gyönyörű tükröződések és egyedi színek mellett az opáloknak vannak gyenge pontjaik is. Az ékszerészek szempontjából elsősorban az alacsonyabb keménységük. Az opálok a Mohs-skálán elérik az 5,5 – 6,5-ös szintet. Viszonylag könnyen megkarcolódhatnak, főleg más ékszerekkel érintkezve. 

Az opálok második hátránya a víz magasabb aránya a összetételében. A drágakő minőségű opál általában 6 – 10% vizet tartalmaz, ami miatt kevésbé ellenálló a nagy hőmérséklet-változásoknak. 

Az opál ékszerek ezért fokozott odafigyelést és gondozást igényelnek. Ha azonban bizonyos feltételek be vannak tartva, akkor szépségük évtizedekig élvezhető. 

Hogyan kell ápolni az opál ékszereket

  • Annak érdekében, hogy ne karcolódjanak és ne sérüljenek meg, az opál ékszereket tárolja külön puha szövettasakokban vagy az ékszerdoboz külön rekeszeiben.
  • Ne feledkezzünk meg az opál ékszerek rendszeres, de gyengéd tisztításáról. Először mossa le őket langyos szappanos vízben, majd öblítse le és alaposan szárítsa meg.
  • Kerülje az ékszerek vízzel való érintkezését. Minden mosás, zuhanyozás és úszás előtt vegye el az opál ékszereket.
  • Kerülje az opálok érintkezését agresszív vegyszerekkel és háztartási tisztítószerekkel.
  • Ne tegye ki az opál ékszereket hirtelen hőmérséklet-változásoknak. A drágakő megrepedhet vagy megváltoztathatja a színét.

Hasznos tanács a végére: Vegye figyelembe az opálok törékenységét már az opál ékszerek kiválasztásakor. Részesítse előnyben azokat az ékszertípusokat, amelyek normál viselés közben nincsenek különösebben megterhelve (például az opál fülbevalók vagy az opálos medálok megfelelőbbek, mint a gyűrűk). Az opál ékszerek alkalmi viselethez is megfelelő választások. Választhatunk olyan darabokat is, amelyek különleges védelmet nyújtanak a drágakőnek, pl. gyűrűk és medálok keretbe ágyazott opállal, kemény alapon emelt szélekkel és hasonlóan.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top