A bizsu gondozása nem csak a megfelelő tárolást jelenti

A megfelelő gondozás az alapja a bizsu és ékszer leghosszabb élettartamának elérésének
Facebook
LinkedIn

A kiváló minőségű bizsu szemet gyönyörködtető, ízléses és nagyon népszerű a nők körében. Ha azonban nem ápoljuk megfelelően, gyorsan elveszti fényét. Az eredeti ezüst fényt egy sötétszürke tónus váltja fel, a felületen nem hízelgő karcolások jelennek meg, és néhány kedvenc darab még csúnya zöld nyomot is hagy a bőrön. A bizsu kopási sebessége több tényezőtől is függ – a bőrtípustól, a levegő páratartalmától, az anyagösszetételtől és a gondozási módtól. Bár az első hármat aligha tudod befolyásolni, a megfelelő bizsu gondozás döntő fontosságú lehet kedvenc darabjai hosszú élettartama szempontjából.

A cikk tartalma

A fülbevalók megfelelő tárolása

A bizsu megfelelő tárolása

Ha gyakorlati útmutatót szeretnénk a bizsu gondozásához, akkor a tárolással kezdjük. Még a legviseltebb bizsu is az állványon vagy egy ékszerdobozban tölti élete nagy részét. És ennek így is kell lennie! A bizsut nem mindennapi viseletre szánják, és nem szabad vele aludni. Tehát hogyan kell megfelelően tárolni?

Csak tiszta és száraz bizsut tároljon

A nap folyamán a bizsu porral, izzadsággal, nedvességgel, kozmetikumokkal és számos más szennyeződéssel érintkezik. Győződjön meg róla, hogy tiszta és száraz, mielőtt az ékszerdobozba helyezi. Ideális, ha mindig finoman átdörzsöljük egy puha kendővel, amit az ékszerdoboz mellett tarthatunk.

Száraz, sötét helyen

A megnövekedett páratartalom és a közvetlen napfény csúnya nyomokat hagyhat gyönyörű ékszerein. Egyes darabok kizöldülnek, mások elvesztik fényüket, a többi pedig rozsdásodni kezd. Némely gyöngy nedvesség és közvetlen fény hatására megváltoztatja a színét. Ezért felejtse el a bizsu tárolását a fürdőszobában, az ablakpárkányon vagy az ablak melletti fésülködő asztalon.

Ékszerdobozban, tasakban vagy állványon

Az egymás karcolásának elkerülése érdekében az egyes bizsu darabokat külön kell tárolni. Alkalmasak a szervezők, belső elosztású ékszerdobozok és puha textil tasakok az egyes darabokhoz. Az ékszerállványok kiválóak nyakláncokhoz, karkötőkhöz és gyűrűkhöz. De ügyeljen arra, hogy sötét helyre tegye őket, távol a közvetlen fénytől.

Tippünk: A piacon talál speciális korróziógátló oldattal vagy nedvszívó foltmentesítő csíkokkal töltött csíkokat, amelyeket egyszerűen csak az ékszerdobozba helyezi a bizsu mellé.

A tisztítás az ékszerápolás egyik alapja

Óvja a bizsut a víztől és a tisztító- és kozmetikai termékektől

Napközben sem szabad megfeledkezni a bizsu gondozásáról. Ha szeretné megőrizni ékszere fényét, óvja azokat a vegyi anyagokkal való érintkezéstől, mint például a mosószerek, púderek, olajok, parfümök, krémek, testápolók stb. Még a víz is káros ékszereire. A gyűrűket és a karkötőket ajánlott levenni kézmosás előtt, a nyakláncokat a parfüm használata előtt. Ezzel megbízhatóan elkerülhetők a csúnya zöld foltok a bőrön.

Mikor hagyja inkább otthon kedvenc ékszerét

Mint már említettük, a bizsu nem alkalmas mindennapi viseletre. Bár nehéz elbúcsúzni kedvenc darabjaitól, vannak olyan helyzetek, amikor mindenképpen hagyni kell őket pihenni az ékszerdobozban:

  • sport és megerőltető fizikai munka,
  • wellness – szauna, medence, masszázs, gyógyfürdő kezelések,
  • takarítás, mosogatás,
  • kertészkedés.

A bizsut vegye fel utolsóként és vegye le elsőként

A bizsu és az ékszerek divatkiegészítők – tehát ki kell egészíteniük az összmegjelenést. Csak akkor vegye fel, ha felöltözött, megcsinálta a sminket és a frizurát, és használja a hajlakkot, parfümöt, kézkrémet és bármilyen más kozmetikumot. És ellenkezőleg, elsőként vegye le, még mielőtt hazaérkezése után elkezdene átöltözni. Ez megakadályozza, hogy beakadjon a ruhájába és mechanikai sérülést szenvedjen. A pulóver levétele közben elszakadt nyaklánc vagy sérült fülbevaló nem szokatlan jelenség.

Fontos bizsu ápolás: Rendszeres mélytisztítás

A tárolás előtti szokásos gyors ékszer tisztítás mellett érdemes időnként egy alapos mélytisztítást is elvégezni – ideális esetben havonta egyszer. Használhat tiszta vízbe áztatott puha rongyot vagy nem karcoló hatású szappanos oldatot. A legpuhább fogkefével tisztíthatja a nehezen elérhető helyeket. Ne felejtse el alaposan leöblíteni és megszárítani a bizsut, mielőtt elteszi.

Tippünk: Soha ne használjon nemesfémből készült ékszerek tisztítására szánt termékeket a bizsu tisztításához. Nagyon durvák és tönkretehetik a felületet.

Lehet, hogy azt gondolja, hogy a bizsu gondozása nagyon nehéz és bonyolult. A valóságban azonban ezek a tevékenységek nem vesznek el többet napi néhány percnél, és hónapokkal vagy évekkel meghosszabbítják kedvenc darabjainak élettartamát.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top