Hogyan tisztítsuk az aranyat otthon 5 lépésben

Tippjeink segítségével megtanulhatja, hogyan tisztítsuk az aranyat
Facebook
LinkedIn

Ha azzal küzd azzal, hogyan tisztítsa arany fülbevalót, órát ill. egyéb arany ékszert otthoni körülmények között, akkor a megfelelő helyen jár. A következő sorokban világosan leírjuk az arany tisztításának egyes lépéseit. Ne feledje azonban, hogy az arany rendkívül puha fém, ezért mindig rendkívül óvatosnak kell lennie. Tehát, hogyan tisztítsuk az aranyat?

A cikk tartalma

Amit az aranyról tudni kell

Mielőtt elkezdené tisztítani arany ékszereit és divatkiegészítőit, tudnia kell néhány tényt az aranyról. Az első az, hogy – mint fentebb említettük – az arany rendkívül puha fém. Ez különösen igaz a tiszta 24 karátos aranyra.

Tudta, hogy ha az arany ékszer kevesebb, mint 24 karátos aranyból készül, az azt jelenti, hogy más fémekkel is keverve van, amit általában ötvözeteknek nevezünk?

Ez azonban nem jelenti azt, hogy hamisítvány vagy értéktelen darabról van szó. Az ötvözeteket az arany kiegészítőkhöz is hozzáadják, hogy növeljék keménységüket, tartósságukat és nem utolsó sorban élettartamukat. A kevesebb karátos arany darabokat logikusan  különösen az aktív életmód kedvelői fogják értékelni. És most már bátran áttérhetünk az arany tisztítására.

Hogyan tisztítsuk az aranyat

A legegyszerűbb eljárás az arany otthoni tisztítására 5 alapvető lépésből áll:

  1. Keverjen össze egy kevés mosogatószert meleg (nem forró) vízzel.
  2. Adjon hozzá néhány csepp ammóniát az elkészített oldathoz, és keverje újra.
  3. Óvatosan tisztítsa meg az aranyat egy új, minél puhább fogkefével.
  4. Öblítse le az arany ékszert langyos vízben.
  5. Végül szárítsa meg természetes módon a levegőn vagy a lehető legpuhább ronggyal.
Egy fogkefe segít az arany tisztításában
Fórras: freepik.com

Hogyan tisztítsuk a fehér aranyat

Ami a  fehér arany tisztítását illeti, nyugodtan választhatja ugyanazt az eljárást, mint a sárga arany ékszer tisztításakor.

Mit kell kerülni az arany tisztításakor?

Ha úgy dönt, hogy otthon tisztítja az aranyat, tisztában kell lennie a vállalt kockázattal. Az arany lágysága és felülete vagy színe romlásának lehetősége miatt ezt a kockázatot a lehető legnagyobb mértékben ki kell küszöbölni. Az óvatosság és a puha kefe, ill. puha rongy használatán kívül, azt is tudnia kell, hogy mit kell teljesen elkerülni az arany tisztításakor. Semmilyen körülmények között ne használjon:

  • agresszív tisztítószereket vagy ismeretlen összetételű szappanok és mosószereket 
  • klórt, amely tartósan károsíthatja vagy elszínezheti az arany ékszert, különösen magas hőmérsékleten (például pezsgőfürdőben).

Hogyan tisztítsuk az arany bizsut

Az arany bizsu – például egy aranyozott fülbevalótisztítási folyamata alapvetően hasonló. Minden, amire szüksége van, meleg, ill. langyos víz, hozzáadott mosószerrel. Egy ilyen „szappanfürdőben” hagyja az aranyozott ékszert áztatni körülbelül 10-15 percig, majd öblítse le tiszta vízzel és szárítsa meg – ismét levegőn vagy egy finom ronggyal.

Cikk tipp: Tanácsokat adunk az ezüst tisztításához + tippek egyedi ezüst ékszerekre

Segítünk az arany, ezüst és a bizsu tisztításával
Forrás: freepik.com

Hogyan tisztítsuk az aranyat - tanácsok és tippek befejezésül

Igen, otthon is elvégezheti az arany tisztításának folyamatát. Az eredmény azonban valószínűleg nem lesz, olyan ragyogó és csillogó, mint egy profi ékszerésztől. Ezért az arany tisztítása előtt fontolja meg ezt az alternatívát is. Azt javasoljuk, akkor is használja a szakember tanácsait vagy szolgáltatásait, ha arany ékszerei bizonyos drágaköveket tartalmaznak. Otthoni tisztításnál véletlenül megsérülhetnek vagy leértékelődhetnek.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Ezek a tippjeink nőnapi ajándékozására

5 inspiráló tipp nőnapi ajándékhoz

Egy nőnapi ajándék ékszer segít kifejezni a megajándékozottnak szánt személyes üzenetét vagy kívánságát. A legtöbb nő értékeli az élményeket, a divatos kiegészítőket vagy az órákat.

Guess kézitáskák

Hogyan válasszunk kézitáskát – lépésről lépésre

Hivatalos és ünnepi alkalmakra válasszunk erősebb, kisebb méretű kézitáskákat. A mindennapi viselethez jobban szolgálnak a nagyobb méretű kézitáskák, hosszabb vállpántokkal. Kézitáska kiválasztásakor vegye figyelembe személyes

Scroll to Top