Hogyan tisztítani a bizsut. Adja vissza a fényét!

Tippeket mutatunk be a bizsu tisztításához
Facebook
LinkedIn

A többség a bizsut és divatos kiegészítőket azért vásárolja, hogy viselésükkor ragyogjanak. Hiszen ez is az egyik fő feladatuk. Józanul szemlélve azonban arra a következtetésre jutunk, hogy alapvetően minden ékszer fokozatosan elhasználódik a viselés során. És teljesen mindegy hogy arany-, ezüst- vagy bizsuról van szó. Sajnos a viselés nem tesz jót nekik. Szerencsére többféleképpen is visszaadhatjuk gényüket. Ebben az esetben annak nézünk utána, hogyan tisztítani a bizsut.

A cikk tartalma

Miért veszíti fényét a bizsu?

Mivel a bizsu nem arany, ezüst vagy bármilyen más nemesfém, nem számíthatunk tőle túlzott ellenállásra a különböző befolyásokkal szemben. Éppen ezért nem lehet túlságosan meglepődni, ha idővel elkezdi megváltoztatni a színét, kopik, vagy akár berozsdásodik. Ez különösen igaz, ha nem kíméli.

Nem titok, hogy a bizsu nem kedveli a nedvességet, az izzadságot vagy a vegyszereket. Mit jelent ez számunkra? Az bizsu akár a tiszta vízzel való egyszerű kézmosásnál is vesti fényét – a szappan használatáról nem is beszélve. Nem tesz jót neki a mosogatás, a portörlés vagy a különféle típusú takarítás sem. Ráadásul akkor sem hosszabbítja meg az élettartamát, ha főzés vagy sportolás közben viseli. És ne felejtsük el, a bizsu nem kedveli a kölnit és a parfümöt.

Mit tehet tehát annak érdekében, hogy a bizsu ne kopjon el gyorsan?

  • Vegye le sportolás, főzés, tisztítás és kézmosás előtt.
  • Ne tárolja olyan fürdőszobában, ahol a páratartalom magasabb, mint a ház más részein.
  • Csak a kölni vagy a parfüm alkalmazása UTÁN vegye fel.
  • Hazaérve és lefekvéskor vegye le.
  • Mivel nem tesz jót neki a közvetlen napfényt, tárolja sötétebb helyen.
  • Ha levette mindig törölje át egy száraz puha ronggyal.
Ezek a tippjeink hogyan tisztítani a bizsut

Hogyan tisztítani a bizsut?

Számos módja van a bizsu tisztításának. Sajnos nem lehet biztosan meghatározni, hogy melyik a leghatékonyabb, ill. a legjobb. Miért? Minden bizsu különböző anyagból készülhet. Mivel különböző keverékeket tartalmaz, előfordulhat, hogy a választott tisztítási módszerek nem nagyon alkalmasak rá.

Jó példa erre a kövekkel készült bizsu. A tisztítás során különösen óvatosnak kell lennie. Általában javasolt, hogy az ilyen bizsut még tisztítás közben sem érje túlzottan víz, mivel a tisztító oldat feloldhatja a ragasztót és meglazíthatja a köveket.

Adja vissza régi fényét!

Vegye figyelembe, hogy ha a bizsu rozsdás vagy más módon súlyosabban sérült, akkor valószínűleg nem fog újra fényt kapni. Ha azonban egy korábbi szakaszban elkapja a kopást, kiváló eredményekre számíthat. Tehát mit tanácsolnánk a piszok, zsír vagy egyéb gyakori szennyeződés esetén?

Az egyik lehetőség az ezüst tisztító tippek használata. Ha ilyen tisztítás mellett dönt, ne csak a kövekkel ellátott bizsuval járjon el körültekintően. Először tesztelje a készítmények és oldatok hatékonyságát a legkisebb és legkevésbé látható helyen.

A bizsu tisztításának leghatékonyabb módja azonban a fóliával bélelt tálban való tisztítás. Adjunk hozzá egy evőkanál sót és szódabikarbónát az így elkészített edénybe. Majd mindezt felforrósított (nem forrásban lévő) vízzel felöntjük, és legalább egy percig állni hagyjuk. Ezután tegye a bizsut az oldatba, és várja meg az oxidációt, ami több percig is eltarthat. Végül vegye ki az ékszert, és tisztítsa meg például egy nedves ronggyal.

Végezetül egy tipp: Kipróbálhat egyszerűbb módszereket is a bizsu tisztítására – például egy tál vízzel és szódabikarbónával, vagy egy tál vízzel, szódabikarbónával és ecettel.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top