Bokalánc: Történelme évezredekre nyúlik vissza

Tudja meg, milyen történelem kíséri a bokaláncot
Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn

Annak ellenére, hogy manapság az ékszer és divatkiegészítők világa elsősorban az órák, napszemüvegek, nyakláncok, fülbevalók és karkötők körül forog, korábban más darabok is előtérbe törtek. Érdemes megemlíteni például a bokaláncot, amelynek érdekes történelme több ezer évre nyúlik vissza. A következő sorokban röviden megtárgyaljuk.

A cikk tartalma

A bokalánc történelme

Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de a mai divatban elég gyakran figyelmen kívül hagyott bokalánc már korábban  itt volt, mint a tűsarok vagy a körömlakk. Jóval korábban mint a kiegészítők és termékek, amelyek nélkül sok 21. századi nő nem tudja elképzelni mindennapi működését.

Tudta, hogy a legrégebbi bokalánc állítólag több mint 8000 éves?

Fontos megemlíteni, hogy kezdetében a bokalánc többnek számított, mint „csak” ékszernek vagy divatkiegészítőnek. Sok évezreddel ezelőtt számos tényt jelezhetett:

  • egy nő a bokalánc viselésével tudatta, hogy foglalt
  • és ellenkezőleg, azt is jelezhette, hogy társat keres.
  • a nők sok esetben úgy demonstrálták férjük gazdagságát, hogy bokaláncot viseltek
Bokalánc

Bokalánc Egyiptomban

Az ókori Egyiptomban a bokalánc viselése nagy és divatos megtiszteltetés volt – különösen a férjek számára. A gazdag nők a bokalánccal demonstrálták, mennyire gazdag a férjük. Bokájukat gyakran arany láncokkal díszítették. Ellenkezőleg, az alsóbb osztályokhoz tartozó nők legfeljebb ezüstből vagy más olcsóbb fémből készült bokaláncot viseltek. Sőt, a szegényebb nők sajátkezűleg készítettek bokaláncot maguknak. Leginkább olyan szimbólumokat építettek bele, amelyeknek boldogságot kellett volna hozniuk az életükbe.

Bokalánc Indiában

Természetesen a világ számos országát meg lehetne említeni a bokalánc kapcsán. Egy érdekes okból azonban Indiát választottuk cikkünkben – a bokalánc ugyanis fontos szerepet játszik a híres indiai Shilappadikaram versben. Ez az epikus költemény egy férfiról szól, aki beleszeret egy nőbe, aki bokaláncot visel. Shilappadikaram versének varázsa, hogy a bokaláncnak olyan mágikus ereje van, hogy megakadályozza, hogy egy szerelmes férfi ellenálljon a nőnek.

Bokalánc Amerikában

A bokalánc az 1950es években érkezett meg az Egyesült Államokba. A következő években rendkívül népszerűvé vált a női ékszerek között. Ugyanakkor rossz hírnév is kísérte  – állítólag csak a prostituáltak viselték. Ezért sok anya megtiltotta lányaiknak. Ennek ellenére bizonyos mértékig megőrizte népszerűségét.

Bokalánc és a jelen

Bár ma már nem olyan népszerű, mint a karóra vagy más divatkiegészítő, mégis számos divatmárka portfóliójában megtalálható. Valójában némely hölgy az “élethosszig tartó alternatívájára” fogad, bokalánc tetoválás formájában. Mindenesetre a klasszikus bokaláncot a könnyű nyári ruhák decens és minimalista kiegészítőjeként viselik. Viselőjének azonban maximálisan azonosulnia kell a viselésével – ez nem olyan, mint a karkötő a csuklón. Ez alatt azt értjük, hogy a bokalánc nem zavarhatja a lábfejet. Ellenkező esetben viselője kényelmetlenül érezheti magát.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Megosztás itt: facebook
Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top