Bokalánc: Történelme évezredekre nyúlik vissza

Tudja meg, milyen történelem kíséri a bokaláncot
Facebook
LinkedIn

Annak ellenére, hogy manapság az ékszer és divatkiegészítők világa elsősorban az órák, napszemüvegek, nyakláncok, fülbevalók és karkötők körül forog, korábban más darabok is előtérbe törtek. Érdemes megemlíteni például a bokaláncot, amelynek érdekes történelme több ezer évre nyúlik vissza. A következő sorokban röviden megtárgyaljuk.

A cikk tartalma

A bokalánc történelme

Lehet, hogy hihetetlenül hangzik, de a mai divatban elég gyakran figyelmen kívül hagyott bokalánc már korábban  itt volt, mint a tűsarok vagy a körömlakk. Jóval korábban mint a kiegészítők és termékek, amelyek nélkül sok 21. századi nő nem tudja elképzelni mindennapi működését.

Tudta, hogy a legrégebbi bokalánc állítólag több mint 8000 éves?

Fontos megemlíteni, hogy kezdetében a bokalánc többnek számított, mint „csak” ékszernek vagy divatkiegészítőnek. Sok évezreddel ezelőtt számos tényt jelezhetett:

  • egy nő a bokalánc viselésével tudatta, hogy foglalt
  • és ellenkezőleg, azt is jelezhette, hogy társat keres.
  • a nők sok esetben úgy demonstrálták férjük gazdagságát, hogy bokaláncot viseltek
Bokalánc

Bokalánc Egyiptomban

Az ókori Egyiptomban a bokalánc viselése nagy és divatos megtiszteltetés volt – különösen a férjek számára. A gazdag nők a bokalánccal demonstrálták, mennyire gazdag a férjük. Bokájukat gyakran arany láncokkal díszítették. Ellenkezőleg, az alsóbb osztályokhoz tartozó nők legfeljebb ezüstből vagy más olcsóbb fémből készült bokaláncot viseltek. Sőt, a szegényebb nők sajátkezűleg készítettek bokaláncot maguknak. Leginkább olyan szimbólumokat építettek bele, amelyeknek boldogságot kellett volna hozniuk az életükbe.

Bokalánc Indiában

Természetesen a világ számos országát meg lehetne említeni a bokalánc kapcsán. Egy érdekes okból azonban Indiát választottuk cikkünkben – a bokalánc ugyanis fontos szerepet játszik a híres indiai Shilappadikaram versben. Ez az epikus költemény egy férfiról szól, aki beleszeret egy nőbe, aki bokaláncot visel. Shilappadikaram versének varázsa, hogy a bokaláncnak olyan mágikus ereje van, hogy megakadályozza, hogy egy szerelmes férfi ellenálljon a nőnek.

Bokalánc Amerikában

A bokalánc az 1950es években érkezett meg az Egyesült Államokba. A következő években rendkívül népszerűvé vált a női ékszerek között. Ugyanakkor rossz hírnév is kísérte  – állítólag csak a prostituáltak viselték. Ezért sok anya megtiltotta lányaiknak. Ennek ellenére bizonyos mértékig megőrizte népszerűségét.

Bokalánc és a jelen

Bár ma már nem olyan népszerű, mint a karóra vagy más divatkiegészítő, mégis számos divatmárka portfóliójában megtalálható. Valójában némely hölgy az „élethosszig tartó alternatívájára” fogad, bokalánc tetoválás formájában. Mindenesetre a klasszikus bokaláncot a könnyű nyári ruhák decens és minimalista kiegészítőjeként viselik. Viselőjének azonban maximálisan azonosulnia kell a viselésével – ez nem olyan, mint a karkötő a csuklón. Ez alatt azt értjük, hogy a bokalánc nem zavarhatja a lábfejet. Ellenkező esetben viselője kényelmetlenül érezheti magát.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Ezek a tippjeink nőnapi ajándékozására

5 inspiráló tipp nőnapi ajándékhoz

Egy nőnapi ajándék ékszer segít kifejezni a megajándékozottnak szánt személyes üzenetét vagy kívánságát. A legtöbb nő értékeli az élményeket, a divatos kiegészítőket vagy az órákat.

Guess kézitáskák

Hogyan válasszunk kézitáskát – lépésről lépésre

Hivatalos és ünnepi alkalmakra válasszunk erősebb, kisebb méretű kézitáskákat. A mindennapi viselethez jobban szolgálnak a nagyobb méretű kézitáskák, hosszabb vállpántokkal. Kézitáska kiválasztásakor vegye figyelembe személyes

Scroll to Top