Megtanítjuk megkülönböztetni az ezüstöt a bizsutól

Megmutatjuk, hogyan lehet megkülönböztetni az ezüstöt a bizsutól
Facebook
LinkedIn

Egy bölcs közmondás úgy tartja, hogy ékszert, vásznat és nőt nappali fénynél válassz. Akár szeszélyből vásárolt ékszert, akár ajándék, vagy örökség, mindenképpen érdemes tudni, mit visel a testén. Bár a bizsu lehet jó minőségű és szép, a nemesfémnek más a minősége. A gyakorlatlan szem számára szinte lehetetlen megkülönböztetni a bizsut az ezüsttől. Vannak azonban okos trükkök, amelyek segítenek felfedezni, hogy az ékszer összetétele nemes-e. Megtanítjuk, hogyan megkülönböztetni az ezüstöt a bizsutól.

A cikk tartalma

Az ezüstről röviden

Az ezüst fehér színű és gyönyörű fényű nemesfém. Legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy ellenáll a korróziónak és az oxidációnak. Hosszú élettartamú, évek múlva is nagyon könnyen tisztítható, és elveszett fényereje visszaállítható. Az ékszerészet mellett az elektronikai és fotóiparban is széles körben használják. A tiszta ezüst (99,9%) nagyon puha, csekély ellenállású, könnyen karcolódik és törik. Ezért az ékszerek gyártásához úgynevezett érme ezüstöt vagy sterling ezüstöt használnak, amely tisztasága 90% körüli. A fennmaradó százalékot egy másik fém, leggyakrabban réz vagy cink alkotja. Az így kezelt ezüst rugalmasabb és erősebb. Népszerűségét nem csak minőségének és megjelenésének köszönheti, de megfizethető árának is.

Bizsu – drága ékszerek utánzata?

A bizsut eredetileg drága és értékes ékszerek utánzására hozták létre. Napjainkra már ez a szegmens is sokat fejlődött, és bár nem használ nemesfémeket, a minőségi termékek kiemelkednek eredetiségükkel és művészi értékükkel. Anyagok tekintetében itt minden használható, amit csak el lehet képzelni. Az üvegen és fémen kívül főleg bőr, műbőr, fa, agyag vagy szövet.

A jó minőségű bizsu leggyakrabban fémek és drágakövek üveg utánzata keverékéből készülnek. Míg az arany többnyire a tombakot helyettesíti, addig az ezüst utánzására az alumíniumot, az ónt, az ólmot, a vasat és a nikkelt különféle arányban és keverékben használják. A jól sikerült darabokat alig lehet megkülönböztetni az igazi ezüsttől.

Hogyan lehet megkülönböztetni az ezüstöt a bizsutól

Első pillantásra csak egy szakértő szem képes megkülönböztetni a valódi ezüstöt és a bizsut. Van azonban néhány egyszerű módszer annak megállapítására, hogy ékszere valóban nemes eredetű-e.

Az igazi ezüstöt a fémjelről lehet felismerni

Fémjel

A nemesfémek legegyszerűbb azonosító jele a fémjel. Ha ékszere valódi ezüstből készült, legyen rajta egy gravírozott szám, amely jelzi a tisztaságát. Az ezüst ékszerek leggyakrabban 925-ös bélyeggel vannak ellátva, ami azt jelzi, hogy ezer egységből 925 tiszta ezüst. A fennmaradó 75 egységet egy másik fém alkotja, ami javítja az anyag minőségét. A tiszta ezüstnek, amivel csak ritkán találkozni az ékszerekben, a 999-es bélyeg lenne. Találkozhat a 830-as vagy a 800-as jelzéssel is.

Ha Ön egy régebbi ékszerrel rendelkezik, a hiányzó fémjel nem feltétlenül jelenti azt, hogy bizsuról van szó. A fémjelzés csak az 1970-es években kezdődött, amikor Bécsben aláírták a nemesfém termékek ellenőrzéséről és jelöléséről szóló egyezményt.

Mágneses teszt

Egy nagyon egyszerű módszert kínál az ezüst és a bizsu megkülönböztetésére a mágnes teszt. Ez azon a tényen alapul, hogy az ezüst nem mágneses, így a mágnes nem vonzza az ezüst láncot vagy gyűrűt. Ha az ékszere a mágnesnek ugrik, garantáltan nem ezüst lesz. Ez a teszt azonban csak egyoldalú. Ha a mágnes nem vonzódik az ékszeréhez, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a darab ezüstből készült. Vannak más fémek is, amelyek nem mágnesesek.

Hőteszt

Az összes ismert fém közül az ezüst rendelkezik a legjobb hővezető képességgel. Az ezüst ékszerek sokkal gyorsabban melegszenek fel és hűlnek le, mint a bizsu. Ha a tenyerében melegíti, nagyon gyorsan eléri a testhőmérsékletét. Hasonlóképpen, ha forró vízbe meríti, néhány másodpercen belül felmelegszik a hőmérsékletére. A jégkocka tesztet is nagyon gyakran használják. Ha jeget tesz egy masszívabb gyűrűre, összehajtott láncra vagy ezüstből készült karkötőre, az nagyon gyorsan olvadni kezd.

Kréta teszt

Nagyon óvatosan végezze el ezt a tesztet az ékszer egy kevésbé látható részén, például a gyűrű belső oldalán. Vigyen fel hagyományos krétát egy kis területre, és hagyja hatni egy ideig. A valódi ezüst reagál a krétával, és elsötétül.

Figyelem! A reakció foltot hagyhat az ékszeren!

Hang teszt

Az ezüstöt hallani is lehet. Ehhez a teszthez egy olyan ékszer közreműködésére lesz szükség, amelyről teljesen biztos, hogy ezüst. Ha ezt az ékszert egy másik ezüst ékszerhez ütögeti, gyönyörű csengő hangot kell hallania. Ha a hang meglehetősen „tompa”, az egyik ékszer bizsu.

Az ékszer értékét nem az anyag határozza meg

Viszonylag sokféleképpen lehet megkülönböztetni az ezüstöt a bizsutól. Kiválogattuk Önnek a legegyszerűbbeket, amelyeket otthon is könnyedén megtehet általánosan elérhető eszközökkel. Amúgy ne felejtse el, hogy egy adott ékszer értékét nem a nemesfém mennyisége határozza meg, hanem az érzelem, amellyel ajándékozták.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top