Ékszer bélyegzés: Mi rejlik az ezüst bélyeg 925 mögött?

Tudja meg, mi rejlik a 925 -ös jelzés mögött
Facebook
LinkedIn

Az a helyzet, hogy az emberek túlnyomó többségét ékszer vásárláskor elsősorban ennek a vizuális oldala vezérli. Az ismertetőjegyeket azonban gyakran figyelmen kívül hagyják. Tudja mi az? Például az ezüstön általában kis három szám, a 925 jelenik meg. A következő sorokban arra fogunk koncentrálni, hogy mi is az az ezüst bélyeg.

A cikk tartalma

Ékszer bélyegzés

Fontos információ, hogy a bélyeg nemcsak az ékszer valódiságáról, de eredetéről és tisztaságáról is árulkodik. Ez alapján 3 féle bélyeget különböztetünk meg

  • állami bélyeg
  • tisztasági bélyeg
  • azonosító bélyeg

Figyelem! Előfordulhat, hogy nem mind a 3 jelzés szerepel automatikusan az ékszerein. Ez az ékszert értékesítő és az ékszert importáló ország megbeszélt feltételeitől is függ.

Ezüst bélyeg - ezüst ékszer

Állami bélyeg

Az állami bélyeg alatt egy kis jelzést értünk az ékszeren, amely megerősíti annak valódiságát. Képi szimbólum, amelynek megjelenése az egyes országok fémjelzési irodáitól függően változik. Azonban nem minden ékszernek kell állami bélyegzőt tartalmaznia. Az állami bélyeg szükségessége nemcsak a fent említett megállapodásoktól függ, de az ékszerben található nemesfém súlyától is. A feltételek azonban még ebben az esetben is országonként változhatnak.

Tisztasági bélyeg

Ami a tisztasági bélyeget ill. a tisztasági jelzést illeti, ez általában egy háromjegyű szám, amely a fém tisztaságát jelzi. A jobb megértés érdekében példaként az aranyat hozzuk fel (az ezüst bélyeget kicsit lejjebb fogjuk tárgyalni).

Példa: Az arany ékszerek jelölésénél nagyon gyakran találkozhatunk az 585-ös hármas számmal, ill. a komplett 585/1000-es jelzéssel. Ez mit jelent? Ez a szám az ékszerek ötvözetében lévő arany 58,5%-át jelzi. Az ilyen aranyat egyébként 14 karátosnak nevezik.

Azonosító bélyeg

Ha az azonosító bélyegről van szó, annak két formája lehet:

  • gyártási bélyeg
  • felelősségi bélyeg

Ebben az esetben tudnia kell, hogy minden ékszerésznek, kereskedőnek vagy cégnek, tehát ékszerek gyártásával, importjával vagy értékesítésével foglalkozó jogi személynek, regisztrálnia kell az illetékes fémjelzési irodában. Ez alapján hozzá van rendelve a gyártási vagy a felelősségi jelzése – attól függően, hogy az általa forgalmazott ékszernek csak importőrje (felelősségi bélyeg) vagy gyártója is (gyártási bélyeg).

Mi az az ezüst bélyeg 925?

Hacsak nem hagyta ki az arany tisztaságára vonatkozó fent említett szavakat, többé-kevésbé világosnak kell lennie, hogy mi rejtőzik az ezüst bélyeg 925 kifejezés mögött. Igen, a 925-ös hármas szám az adott ékszerben lévő tiszta ezüst 92,5%-ról tanúskodik. De mi a maradék 7,5%? Általában rézről van szü, amely tartósságot és szilárdságot ad az ékszer felületének. Maga az ezüst viszonylag puha és könnyen kopható fém.

Érdekesség : A 92,5 százalékos tiszta ezüst tartalommal rendelkező ezüstöt Sterling ezüstnek is nevezik.

Most, hogy tudja, mi rejlik a 925-ös ezüst bélyeg mögött, nincs más dolga, mint kiválasztani egy új ezüst ékszert. Javasoljuk azonban, hogy tanulmányozza át az ezüst tisztításának módját is. Bár a nagyobb tartósság érdekében adalékanyagokat adnak az ezüst ékszerekhez, ékszerei előbb-utóbb elhasználódnak. Amint ez megtörténik, értékelni fogja tisztítási tippjeinket.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Ezek a tippjeink nőnapi ajándékozására

5 inspiráló tipp nőnapi ajándékhoz

Egy nőnapi ajándék ékszer segít kifejezni a megajándékozottnak szánt személyes üzenetét vagy kívánságát. A legtöbb nő értékeli az élményeket, a divatos kiegészítőket vagy az órákat.

Guess kézitáskák

Hogyan válasszunk kézitáskát – lépésről lépésre

Hivatalos és ünnepi alkalmakra válasszunk erősebb, kisebb méretű kézitáskákat. A mindennapi viselethez jobban szolgálnak a nagyobb méretű kézitáskák, hosszabb vállpántokkal. Kézitáska kiválasztásakor vegye figyelembe személyes

Scroll to Top