Tenyésztett vagy természetes: Mi határozza meg az igazgyöngy árát?

Tudja, hogyan határozzák meg az igazgyöngyök árát?
Facebook
LinkedIn

Királynő az ékszerek között. Az ékszerekben az igazgyöngy az elegancia, a kifinomultság és a tökéletes időtlen szépség szinonimája. A valaha volt legnépszerűbb és legkeresettebb drágakövek közé tartoznak. Az igazgyöngy nyakláncok és más elegáns darabok árcéduláján szereplő összegek azonban gyakran diametrálisan eltérnek egymástól. Az árak pár tízezer forinttól, több százezer forintig terjedhetnek, sőt a legexkluzívabb darabok akár többmillió forint értékűek. És még mindig az igazi gyöngyökről beszélünk. Tehát mi határozza meg az igazgyöngyök árát, és mennyit ér az Öné?

A cikk tartalma

Hogyan születik az igazgyöngy: Természetes vs. tenyésztett

Az árkülönbségek ellenére a természetes és a tenyésztett igazgyöngyök is valódi drágakövek. Az osztriga és a gyöngykagyló termékeként keletkeznek édes- és sós vízben egyaránt.

A gyöngy születési folyamata pontosan ugyanaz a tenyésztett és a természetes gyöngyöknél is. A különbség csak a külső ingerben van. A természetes igazgyöngyöknél ilyen inger leggyakrabban egy homokszem vagy egy parazita, amely a gyöngyházba kerül. Az osztriga ekkor meszes anyagot kezd kiválasztani, amivel rétegesen beborítja az idegen részecskét. A tenyésztett igazgyöngyök viszont emberi beavatkozással jönnek létre. A tenyésztők szándékosan irritáló anyagokat helyeznek a gyöngykagylókba, leggyakrabban egy másik osztriga szövetét, hogy serkentsék a gyöngy természetes növekedését.

Ma a természetes igazgyöngyök rendkívül értékesek és ritkák. A legtöbb igazgyöngy ékszer ma már csak tenyésztett gyöngyből készül. Ez az oka annak is, hogy a természetes gyöngyök potenciálisan sokkal drágábbak, mint tenyésztett társaik. Az igazgyöngy árát azonban számos egyéb tényező is befolyásolja. 

Az igazgyöngyök árát meghatározó tényezők

Az igazgyöngyök végső árát leginkább a minőségük befolyásolja. Jelenleg 7 faktor szerinti értékelési rendszer létezik, amelyet az amerikai Gemological Institute of America (GIA) határoz meg. Ezek a tényezők végső soron nemcsak az igazgyöngy árát, hanem a szépségét is tükrözik.

Az igazgyöngy nagysága

A nagyobb gyöngyök általában drágábbak, mert hosszabb ideig tartott azok megalakulása. Az igazgyöngy méretét milliméterben mérik, és minden további milliméter értéket ad a gyöngyhöz. 

A gyöngyházréteg vastagsága

A gyöngy különálló gyöngyházrétegekből áll. Minél vastagabbak ezek a rétegek, annál tartósabb, jobb minőségű és ezáltal értékesebb a gyöngy.

Az igazgyöngy tükröződése

A jobb minőségű és drágább gyöngyök éles és fényes csillogással rendlekeznek. Az olcsóbb gyöngyök általában matt fényűek. A csillogás gyakran a legelőnyösebb tényező a gyöngyök árának meghatározásában, mert ez határozza meg a gyöngyékszerek szépségét.

Az igazgyöngy alakja

A gyöngyök különböző formájúak lehetnek, megközelítve a kerek szimmetriát. A legritkábbak a tökéletesen kerek drágakövek. Több ékszerész és gyűjtő azonban a szabálytalan, úgynevezett barokk igazgyöngyöket értékelik többre pont az egyediségük miatt.

Az igazgyöngy felületének tisztasága

A felület minősége azt jelzi, hogy a gyöngy felületén vannak-e tökéletlenségek, például foltok vagy csíkok. A legritkább és legdrágább a tökéletes felületű igazgyöngy.

Az igazgyöngyök egyezése

A párosítás vagyis egyezés egy olyan tényező, amely magának a gyöngyékszernek az árát határozza meg. Megmutatja, hogy a gyöngyök milyen jól illeszkednek egymáshoz a forma, a méret, a fény, a szín vagy a felület minősége tekintetében. Minél magasabb az egyes gyöngyök egyezése, annál drágább lehet a női nyaklánc vagy más értékes darab. 

Milyen árai vannak a különböző típusú igazgyöngyöknek?

Különféle gyöngyfajták és áraik

Egy másik tényező, amely jelentősen befolyásolja az ékszerek árát, a gyöngy típusa. Megkülönböztetünk édesvízi és tengeri gyöngyöt.

Édesvízi igazgyöngyök árai

Az édesvízi igazgyöngyök általában olcsóbbak. Az ok egyszerű: míg a tengeri gyöngykagyló csak egy, legfeljebb két gyöngyöt növeszt, addig az édesvízi osztriga egy növekedési ciklus alatt akár 50 gyöngyöt is növeszt. Egy édesvízi gyöngy átlagos ára 12 000 és 20 000 forint között mozog.

Tengeri igazgyöngyök árai

A tengeri igazgyöngy termesztési helyétől függően megkülönböztetünk:

  • tengeri Akoya gyöngyök
  • tahiti gyöngyök
  • dél-tengeri gyöngyök

A legegzotikusabbnak a tahiti gyöngyöket tartják, amelyek sötét színükkel tűnnek ki. Fekete gyöngyként is ismerik őket, és áruk átlagosan 100 000 és 250 000 forint között mozog.

Az Akoya gyöngy klasszikus fehér tengeri gyöngy. Japánban és Kínában tenyésztik, és átlagosan 40 000 és 120 000 forint között mozog az ára.

A dél-tengeri gyöngyöt Ausztrália, Indonézia és a Fülöp-szigetek vizein tenyésztik. Az Akoya gyöngyökhöz képest ritkábbak elsősorban a méretük miatt. A gyöngyök ára ebben az esetben 80 000 és 180 000 forint között mozog.

Érdekesség a végére: A világ legdrágább igazgyöngyét egy fülöp-szigeteki halász fedezte fel a Palawan sziget tengerében. Hihetetlen 66 cm méretben, értéke pedig jelenleg 100 millió dollárnál mozog.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top