Cirkónia – a gyémánt megfizethetőbb testvére

A cirkónia lényegesen megfizethetőbb alternatívája a gyémántnak
Facebook
LinkedIn

A gyémántról azt mondják, hogy a nők legjobb barátja. Az összes drágakő királya kiemelkedik gyönyörű megjelenésével, káprázatos fényével és kivételes ellenálló képességével a mechanikai és vegyi sérülésekkel szemben. A gyémánt a világ legkeményebb ásványa, és a legszebb és legritkább ékszerek szinte pótolhatatlan része. A „szinte” szó azt sugallja, hogy ennek a ritka drágakőnek is vannak alternatívái. A cirkóniát gyakran praktikusabb és megfizethetőbb helyettesítőként használják. Mik a tulajdonságai, és miben különbözik az értékes gyémánttól? Érdemes cirkónia ékszerbe fektetni?

A cikk tartalma

Bővebben a cirkóniáról

A természetes cirkónia valójában egy nagyon ritka drágakő. A Föld legrégebbi ásványának tartják, és a természetben a magmás kőzetek apró részeként fordul elő. Nagyon magas diszperziója, fénytörése és ragyogása teszi a gyémánt zseniális alternatívájá.. Bár ritkább, mint a gyémánt, nem olyan értékes.  És bár kiváló tisztaságú, törékenyebb és könnyebben karcolódik.

Az ékszerészetben a természetes cirkónia mellett széles körben használják az úgynevezett köbös cirkont. Ebben az esetben ez a gyémánt szintetikus, laboratóriumi alternatívája. Használata az ékszerészetben csak a múlt század 70-es éveiben kezdődött. Kivételes tisztaságának és a természetes cirkoniához képest nagyobb keménységének köszönhetően gyorsan széles támogatói körre talált. Kitűnik hosszabb élettartamával és alacsony árával. Jelenleg a gyémánt egyik legolcsóbb és egyben legjobb minőségű helyettesítőjeként használják.

A cirkónia több szempontból is különbözik a gyémánttól

Cirkónia kontra gyémánt

Annak ellenére, hogy a cirkónia és a gyémánt vizuálisan egypetéjű ikrek. A laikus szem hiába keresné a köztük lévő különbségeket. A valóságban azonban ezek a drágakövek sok tekintetben különböznek egymástól.

A fény visszaverődése

Mind a gyémánt, mind a cirkónia magas fényű. Ha azonban természetes fényben nézzük a drágaköveket, akkor láthatjuk a különbséget, amelyet a törésmutató és a diszperzió különböző értékei okoznak. Míg például a gyémántos női fülbevalók intenzív fehér fényt fognak visszaverni, addig a cirkónia fülbevalók több színes fényt bocsátanak ki – úgynevezett szivárvány hatást keltenek.

Tippünk: Ez a különbség jobban látható a nagyobb drágaköveknél. Ha minimalizálni szeretné, válasszon olyan ékszert, amely több kisebb cirkóniát tartalmaz.

A drágakő színe

Amikor egy gyémántra gondolunk, legtöbbünknek egy tökéletes színtelen kő jut eszébe. A gyémántok valójában D-től Z-ig különböző színskálákban jelennek meg. Míg a D fokozatú gyémántok tiszták, a spektrum ellenkező oldalán (Z) lévő gyémántok élénk sárga színűek. A színtelen gyémántok a világ legértékesebb drágakövei, és nagyon ritkák. Hasonlóképpen, a cirkónia különböző színekben található a természetben. Az ékszerészetben azonban a szintetikus színtelen cirkont használják leggyakrabban.

Ár

Az árcédula alapvetően a legszembetűnőbb különbség a gyémánt és a cirkónia között. Míg a gyémánt a föld mélyéből származó kincs, a rendelkezésre álló cirkonok nagy részét laboratóriumi körülmények között állították elő, ékszerekhez való felhasználás céljából. A gyémánt ára, akárcsak a cirkónium ára, számos tényezőtől függ. Értékeik azonban összehasonlíthatatlanok.

Érdekesség: Egy 1 karátos D fokozatú kerek színtelen gyémánt körülbelül 600-szor drágább, mint egy 1 karátos cirkónia.

Élettartam és elhasználódás

A gyémánt a Mohs-féle keménységi skálán 10-es szinten van, ami nem csak a keménységét, de a nagy ellenállást is jelzi. Egy gyémántot csak egy másik gyémánt karcolhat meg. Ezzel szemben a cirkónium keménysége megközelítőleg 8,5. Az összehasonlítás azt mutatja, hogy a cirkóniával készült ékszerek gyorsabban kopnak, dörzsölődnek vagy karcolódnak. Ezért kevésbé hozzáférhető helyeken javasolt használni. Míg a cirkónia gyűrű rövidebb élettartamú, addig a cirkónia fülbevaló, nyaklánc vagy egy medál elég sokáig bírja.

Az értékes gyémántok örökkévalóak. Ha életre szóló befektetést keres, vagy olyan ékszert, ami családi örökség lesz, válasszon gyémántot. A praktikus nők azonban gyakran értékelik a cirkónia kényelmét, és így egy ékszert töredék áron. Ha igaz a bevezető – a gyémánt a nő legjobb barátja –, arra a következtetésre juthatunk, hogy a cirkónia egy készséges nagynéni vagy bölcs szomszéd.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top