Brill – a legfontosabb tények erről a drágakőről

A brill népszerű drágakő az ékszerészetben
Facebook
LinkedIn

Tudta, hogy a brill és a gyémánt nem szinonimák? Ennek ellenére világszerte sokan tévesztik őket. A következő sorokban azonban elmagyarázzuk az alapvető különbséget, amely alapján megkülönböztetjük őket. És természetesen nem hagyjuk ki a legfontosabb tényeket sem erről a drágakőről – ahogy érdekességet sem a történelméből.

A cikk tartalma

Brill kontra gyémánt

Egyszerűen fogalmazva, a brill csiszolt gyémánt. Ez azt jelenti, hogy minden brill lényegében gyémánt. Azonban nem minden gyémánt automatikusan brill. Csak a rendkívül precíz gyémántcsiszolás által válik brillé, aminek köszönhetően a fénytörésnél a szivárvány minden színében játszik. Az ilyen feldolgozást azonban csak a legprofibb szakértők tudják kivitelezni.

Érdekesség: A gyémántot különféle módon lehet megmunkálni – nem csak a kerek brill csiszolással. Megemlíthetjük például az ovális vagy szív alakú csiszolást, vagy a princes és marquise csiszolást.

A brill ragyogóan megmunkált gyémánt

Betekintés a múltba

A gyémántot, azaz a „nyers brillt” elsősorban Dél -Afrikában bányásszák, de lelőhelyei Brazíliában, Ausztráliában, Kanadában, Indiában és Oroszországban is találhatók. A legnépszerűbb gyémántcsiszolást 1910-ben kezdték alkalmazni. Marcel Tolkowski-nak köszönhető.

Brill mint ajándék? Mi az ára?

A brill, ill. a brill ékszer, évtizedek óta az értékes és nívós ajándékot testesíti meg. Elmondható, hogy ez a mai napig így van. Napjaink talán leghíresebb brill ékszerei az eljegyzési gyűrűk. Legyen azonban óvatos a vásárlásnál – ne csábítsa el a meglepően alacsony ár. A cirkóniás utánzatokat gyakran ilyennek adják a nem megbízható boltokban.

Bár igaz, hogy egy új cirkónia lenyűgözőnek tűnik. A laikus szem első pillantásra meg sem kell különbözteti az igazi brilltől. Idővel azonban száz százalékosan észreveszi a különbségeket.

Míg a brill teljes fennállása során megőrzi alakját és fényét, a cirkónia mindkettőt elveszíti. Mivel fazetták idővel elkopnak, logikusan nem fog úgy ragyogni, mint az elején. Ellenkezőleg, a gyémántokat rendkívül magas keménység jellemzi. Ennek eredményeként a brill nem veszíti el sem alakját, sem fényét. Végül is nem hiába származik a brill szó az olasz „brillare”  – vagyis ragyogni szóból.

Jegyezze meg: Minden brill ékszernek, nemcsak a gyűrűnek, rendelkeznie kell érvényes tanúsítvánnyal, amely eloszlatja a hamisítással kapcsolatos félelmeket.

A brillt gyakran használják az ékszerészetben

Brill vagy más ékszer?

A brill egyértelműen rendelkezik azzal a bizonyos valamivel. Az ékszer, amelyen használják, utánozhatatlan árnyalatokban ragyog. Amint fentebb már említettük, ez természetesen tükröződik az árában is. A brill ékszer vásárlásakor azonban tudnia kell, hogy ez egy érték, amely örökölhető generációkon keresztül. Más ékszerek nem nyújtanak ilyen kiváltságot. Ez azonban nem jelenti automatikusan azt, hogy a megfizethetőbb ékszer nem lehet egy szép és őszinte ajándék.

Ha a legjobb lelkiismerettel és a legőszintébb szándékkal ajándékozza, akkor minden előfeltételnek eleget tesz ahhoz, hogy a megajándékozott legértékesebb darabjává váljon. Függetlenül attól, hogy tartalmaz -e  brillt vagy sem.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Ezek a tippjeink nőnapi ajándékozására

5 inspiráló tipp nőnapi ajándékhoz

Egy nőnapi ajándék ékszer segít kifejezni a megajándékozottnak szánt személyes üzenetét vagy kívánságát. A legtöbb nő értékeli az élményeket, a divatos kiegészítőket vagy az órákat.

Guess kézitáskák

Hogyan válasszunk kézitáskát – lépésről lépésre

Hivatalos és ünnepi alkalmakra válasszunk erősebb, kisebb méretű kézitáskákat. A mindennapi viselethez jobban szolgálnak a nagyobb méretű kézitáskák, hosszabb vállpántokkal. Kézitáska kiválasztásakor vegye figyelembe személyes

Scroll to Top