Medálok karkötőkhöz és nyakláncokhoz: Történelem, eredet és érdekességek

A medál egy gyönyörű kiegészítő, amely minden karkötőt feldob
Facebook
LinkedIn

Manapság a medálok a divat kiegészítők részét képezik. Eleinte csak egyfajta titkos azonosító jelek vagy szent tárgyak voltak. Ma a medálokat naponta viseljük. Karkötőre vagy nyakláncra rögzíthetők.

A cikk tartalma

Mi az a medál?

Sokan nem ismerik a medál valódi jelentését. Valójában egyfajta ékszerről van szó, amelyet karkötőre vagy láncra akasztanak. A  medálok értelmében a bizsu különböző formákat ölthet. A legnépszerűbbek az aranyból, ezüstből vagy rozsdamentes acélból készült medálok. Azonban a drágakövekkel vagy gyémántokkal díszített medálok is nagy tetszést nyertek el.

Tippünk: Medálokat típusuk, formájuk és stílusuk alapján válasszon. Mindegyiket más jellemez, és mindegyiknek sajátos jelentése van.

A medálok gazdag történelme

Talán el sem hiszi, hogy a medálok mögött hosszú és gazdag történelem áll. Körülbelül 600 évvel Krisztus előtt kezdődött. Dokumentált régészeti leletek bizonyítják, hogy már akkoriban is medálokat rögzítettek a karkötőre a csukló körül. Ez a viselési mód a mai napig kitartott.

Amulettek és talizmánok

Az amulettek és talizmánok már a történelem előtti időkben megjelentek. Különböző méretűek és formájúak voltak, miközben a felhasznált anyagban is különböztek. Abban az időben az ilyen típusú medálokat talizmánoknak tekintették. Az emberek azt hitték, hogy a karkötők medáljai a szerencsét és az egészséget jelképezik.

Érdekesség: A múltban amuletteket és talizmánokat találtak Európában és Afrikában is. Ezek kőből, fából és csontból készült medálok voltak. Az emberek többnyire a nyakukban vagy védőtasakban hordták őket.

Szakrális jelentés

Amellett, hogy talizmánnak tartották őket, a medáloknak egy másik jelentése is volt, szakrális. Az első medálok egyikét az egyiptomi fáraók sírjaiban találták. Később Babilonban, a Perzsa Birodalomban és az ókori asszíroknál is megjelentek.

Abban az időben a medál állatokat ábrázolt. Ezek az Istenségekre és a természet szellemei képeire utaltak. Jelentésük szakrális volt, feladatuk gazdájuk lelkének és életének védelme. Az az érdekes, hogy ezek a medálok nagyon aprók voltak.

A medáloknak a nyakláncokon is megvan a helyük

Az identitás igazolása

Régen a zsidók is használták a medálokat a személyazonosságuk igazolására. Ez a jelentés a középkorban kibővült, hogy a nemi identitást és a politikai hatalommal és uralkodóval való szövetség azonosítására is. Abban az időben medálokat a lovagok is hordtak a páncél alatt, babonából. A hiedelem az volt, hogy megvédik őket az ellenség elleni harcban.

Medálok széles választéka

A különleges alkalmak egyedi ajándékot igényelnek. A medálok így egy megfelelő választássá válnak. Ajándékba adhatja életévfordulóra, születésnapra, esküvőre vagy az iskolai, ill. munkahelyi sikerek értékeléseként.

A piacon különféle formájú férfi és női medálok találhatók. Népszerűek például a szívek, a négylevelű lóhere, a patkók vagy a csillagjegy formájú kiegészítők.

Érdeklődés világszerte

A holdsarló, a Dávid-csillag és a kereszt formájú medálok állandó érdeklődést váltanak ki szerte a világon. Világvallásokhoz kötődnek, és eddig sok ember tetszését elnyerték. Népszerű az őrangyal figurája is, amely a tulajdonost életútján hivatott megvédeni.

A medálok hosszú utat tettek meg, és még mindig népszerű ékszerek. Népszerűségük annak is köszönhető, hogy mindenki számára alkalmasak.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Ezek a tippjeink nőnapi ajándékozására

5 inspiráló tipp nőnapi ajándékhoz

Egy nőnapi ajándék ékszer segít kifejezni a megajándékozottnak szánt személyes üzenetét vagy kívánságát. A legtöbb nő értékeli az élményeket, a divatos kiegészítőket vagy az órákat.

Guess kézitáskák

Hogyan válasszunk kézitáskát – lépésről lépésre

Hivatalos és ünnepi alkalmakra válasszunk erősebb, kisebb méretű kézitáskákat. A mindennapi viselethez jobban szolgálnak a nagyobb méretű kézitáskák, hosszabb vállpántokkal. Kézitáska kiválasztásakor vegye figyelembe személyes

Scroll to Top