Az ékszer oxidációja: rossz fém minőség vagy a nem megfelelő ápolás jele?

Mi az az ékszer oxidációja?
Facebook
LinkedIn

A nemesfém ékszer egyike azoknak a kiegészítőknek, amelyekbe invesztálunk, remélve, hogy évtizedekig ragyog majd. Annál szomorúbb aztán látni, ahogy kedvenc darabjaink elvesztik színüket és eredeti fényüket. Az ékszer elfeketedése, elszíneződése az nem eredetiség vagy a rossz fém minőség jele? Vagy az ékszer oxidációja inkább a nem megfelelő ápolás jele? Miért veszít az ékszer a szépségéből, és hogyan lehet ezt megelőzni? Ezekre és más kérdésekre is  választ adunk a következő cikkben.

A cikk tartalma

Az ékszer oxidációja: A nemesfémek is ki vannak téve ennek?

Gyakran találkozunk azzal a véleménnyel, hogy a nemesfémek maradandóak és nem oxidálódnak. Még kiábrándítóbb, ha egy kedvenc aranylánc matt lesz és elveszti eredeti fényét. Az igazság az, hogy még az olyan nemesfémek is oxidálódnak, mint az arany és az ezüst, bár tiszta formájukban ezt nagyon lassan teszik. Ezért a tiszta arany nemzedékeken át megőrzi fényét.

Az ékszerek azonban ritkán készülnek tiszta fémből, mivel ez túl puha ahhoz, hogy kibírja a mindennapi használatot. Emiatt a nemesfémeket más anyagokkal ötvözik, amelyek növelik ellenállásukat, ugyanakkor felgyorsíthatják az oxidációs folyamatot.

Az arany oxidációját főként más fémek adalékai okozzák

Az arany oxidációja

A tiszta arany 24 karátos. Ékszerészeti célokra általában 14 karátos aranyat használnak, melynek tisztasága 585/1000. Ez azt jelenti, hogy 1000-ből 415 rész más fémekből áll. A sárga arany esetében ez leggyakrabban réz és ezüst, a fehér arany tartalmazhat cinket, palládiumot, nikkelt vagy mangánt, a rose goldot pedig általában rézzel ötvözik. Ezek az anyagok lehetnek az arany ékszerek gyorsabb oxidációja mögött.

Az ezüst oxidációja

A legtöbb esetben az ezüst ékszerek 92,5%-ban tiszta ezüstből és 7,5%-ban más fémből, leggyakrabban rézből állnak. A réznek köszönhetően az ezüst kellően erős és tartós ahhoz, hogy az ékszerészel használhassák, ugyanakkor hajlamos gyorsabban oxidálódni.

Mi okozza az ékszerek oxidációját

Így az ékszerek oxidációja természetes folyamat, amelyet még a nemesfémeket sem kerüli el. Az azonban, hogy milyen gyorsan írja magát alá az ékszer megjelenéséhez, számos tényezőtől függ. Az ékszerek oxidációs folyamatát leggyakrabban felgyorsító anyagok a parfümök, izzadság, testolajok, dezodorok, sminkek, testápolók, tisztítószerek, de a víz és a levegő páratartalma is.

Egyes esetekben bőrünk érintkezése az ékszerrel akár fel is gyorsíthatja az oxidációt. Például az ékszerek gyorsabban befeketednek, mattulnak, ha elsavasodott a szervezetünk, túlzott izzadást okozó anyagcsere-körülmények között, vagy hormonális kiegyensúlyozatlanság esetén, például a menopauzás nőknél. Bizonyos gyógyszerek, például válogatott antidepresszánsok, szulfátos gyógyszerek, egyes multivitaminok és antibiotikumok hosszú távú alkalmazása is felgyorsíthatja az ékszerek oxidációját a viselés során.

Hogyan védjük meg az ékszereket az oxidációtól

Az alfa és az omega ebben az esetben az ékszerek megfelelő gondozása. Néhány egyszerű ajánlás betartásával megvédheti láncait, karkötőit, gyűrűit és fülbevalóit, és jelentősen meghosszabbíthatja élettartamukat.

  • Ne tegye ki ékszereit kozmetikumok és tisztítószerek hatásának. Először vigye fel a kozmetikumot, majd tegye fel az ékszert. A testápoló, olaj vagy krém használata után várja meg, amíg beszívódik a bőrbe, és csak ezután rögzítse a láncot vagy a karkötőt. Mindig vegye le a gyűrűket és a karkötőket a szappanos kézmosás és tisztítás előtt.
  • Ne viseljen ékszert az úszómedencébe, termálfürdőkbe, tengerbe vagy szaunába. Az erősen klórozott és sós víz vagy a levegő magas páratartalma nem tesz jót a fémeknek.
  • A fizikai munka és a sportolás előtt vegye le ékszereit. Nemcsak a mechanikai sérülések veszélye áll fenn, de a fizikai megterhelés során fellépő fokozott izzadás is az ékszerek gyors oxidációját okozhatja.
  • Ügyeljen az ékszerek megfelelő tárolására. Ideális a száraz, sötét hely. Az egyes ékszerek ne érjenek egymáshoz, nehogy megkarcolják egymást.
  • Ügyeljen az ékszer megfelelő tisztítására. Az ékszert minden használat után óvatosan tisztítsa meg egy puha ronggyal. Ékszerének mélytisztítása során kövesse az eladó utasításait, kövesse az adott fémre vonatkozó ajánlásokat, vagy tisztíttassa meg ékszereit egy szakemberrel.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top