Ametiszt – a lila kő, amelynek mély jelentősége van

Ismerje meg az ametisztet - az összetéveszthetetlen színű drágakövet
Facebook
LinkedIn

Az ametiszt egy drágakő, amely pszichológiai hatásait tekintve rendkívül jelentős. Gyönyörű lila árnyalatok jellemzik, melyek ékszernek és divatkiegészítőnek is megfelelő drágakővé teszik. Mivel a kvarc ásványtani csoportjába tartozik, viszonylag tisztességes keménység jellemzi. A Mohs-skála szerint 7-es keménység van hozzárendelve.

A cikk tartalma

Az ametiszt kő

Történelmi szempontból számos legenda kering az ametisztről. Elmondható, hogy legtöbbjének (ha nem mindegyiknek) van egy közös nevezője – a bor. Hiszen maga az ametiszt név a görög „amethystos” szóból származik. Ezt a kifejezést például „ nem részeg-”, ill. „józan”-nak fordíthatjuk.  A múltban úgy tartották, hogy az ametiszt növeli az elme józanságát. Sőt, borospoharakat is készítettek belőle. És ha ez nem lenne elég, korábban alkoholmérgezések kezelésére használták.

Az ametiszt lila színe

Lila árnyalatok

Az ametisztet a közvélemény főleg lila kőként érzékeli. Összetételében az alumínium és a vas nyomai felelősek a lila árnyalataiért. Érdekes módon a színe befolyásolja az árát is. Általában a legértékesebbek a mélylila színű ametisztek – zárványok nélkül.

Egyéb árnyalatok

Az ametrint az ametiszt legközelebbi rokonának tekintik. Ez egy kő, amelyet a lila és a sárga árnyalatok jellemeznek. Ezen kívül vannak smaragd színű, azaz zöld ametisztek. Ezeket azonban az emberi tényező okozza – konkrétan a hőkezelés. Áruk természetesen alacsonyabb, mint a mélylila fajtáké.

A fent említett ametrinek egyébként hőkezeléssel is kezelhetők. Lila és sárga árnyalatuk arany árnyalatúvá változik a hő hatására. Az így módosított követ arany citrinnek nevezik.

Tudta, hogy az ametiszt nem szereti a közvetlen napfényt? Hatására elhalványul és elveszti a neki tulajdonított hatásokat. Ahhoz, hogy visszakapja őket, folyó víz alatt kell „újratölteni”.

A ametisztnek több érdekes hatása van

Ametiszt - jelentősége és hatásai

Ahogy az előző sorokban említettük, az ametisztnek nagyon mély jelentősége van. Egyik legfontosabb és legismertebb hatása számos érzékszerv védő funkciója. Nemcsak a fent említett alkohol elleni védekezéssel találkozunk, de például az átok ellen is.

Ezenkívül az ametiszt állítólag csökkenti a stresszt és a rossz energiát. Erősíti a békét, a nyugalmat, a türelmet és az egyensúlyt is. És a rubinhoz hasonlóan az ametisztnek is köze van a szerelemhez. Azt mondják, hogy a szenvedést változtatja szerelemmé

Érdekesség: A leghíresebb ametiszt 3 m hosszú. 1,8 méteres szélességével, 2,2 méteres magasságával és 13 tonnás össztömegével a valaha felfedezett legnagyobb ametiszt. Kínában egy múzeumban látható.

Ametiszt mint az ékszerek alkotóeleme

Gyönyörű árnyalatai, tartóssága, vágási lehetőségei és jelentősége miatt az ametiszt az ékszerek kedvelt alkotóeleme is. Említést érdemelnek például a fülbevalók, karkötők, nyakláncok vagy az ametiszt medálok.

Hogyan viseljünk ametiszt ékszert?

  • Az ametiszt a szívhez közeli viselése javasolt, ami a nyakláncokra jellemző.
  • Ha a legtöbbet szeretné kihozni a hatásából, érdemes a nem domináns kézen viselni.
  • Ha a domináns kezén viseli, átadhatja a hatását másnak.
  • A hegye iránya is befolyásolja az ametiszt hatását – ha maga felé irányítja, profitálhat az erejéből.
  • Ha az ametisz kő, ill. a hegye, öntől elfelé mutat, jelentőségét

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top