A színek pszichológiája az ékszerészetben: Milyen szín üzenetet küld a világnak?

Ismeri a színek pszichológiáját?
Facebook
LinkedIn

Elgondolkodott már azon, hogy miért választ bizonyos színű ékszereket újra és újra? Mindegyik mond valamit önről, tükrözi személyisége egy részét, attitűdjét és érzelmeit. De vajon a piros medál vagy a kék karkötő viselése hatással van a környezetére is? És az ékszer színe befolyásolhatja-e a hangulatot és a napközbeni aktivitást? A válaszokat az ékszerek színeinek pszichológiája adja. A következő sorokban részletesebben is bemutatjuk Önnek.

A cikk tartalma

A színek pszichológiája

A színválasztás tükrözi személyiségét és pszichéjét. A szín viszont befolyásolja a hangulatot, az érzelmeket, a tevékenységet, és különböző benyomásokat kelt a környezetében. A szín a környezet egyik legerősebb tulajdonsága. Az egyes árnyalatok nyugtathatnak, izgathatnak, csillapíthatnak, étvágyat kelthetnek, vagy akár meleg- vagy hidegérzetet kelthetnek.

A tudósok felfedezték, hogy bizonyos színeknek kitett emberekben élettani reakciók lépnek fel. Ez fordításban azt jelenti, hogy a színek nem csak pszichológiai, hanem fizikai szinten is hatnak ránk. Egyes árnyalatok hatása felgyorsíthatja vagy lelassíthatja a szívműködést, a légzés gyors és felületes vagy lassú és mély lesz, sőt az izomtónus is megváltozik.

A színek pszichológiája az ékszerészetben: Az egyes színek jelentése

Míg a hideg színek nyugtatónak számítanak, a meleg árnyalatok aktiválók, érzelmekkel és energiával töltenek fel. A melegség és a szenvedély érzésével társulnak.

Kék színű ékszer

A kék szín a tengert és az eget idézi. Békét, stabilitást, bizalmat és biztonságérzetet hoz. A megbízhatóság benyomását kelti, ezért gyakran használják a marketingben

A kék ékszer akkor megfelelő, ha jó benyomást szeretne kelteni, és olyan helyzetekben, amikor fontos döntések előtt áll. Választhatja  például egy állásinterjúra, vizsgára vagy egy fontos üzleti megbeszélésre.

Az ékszerek kék színét leggyakrabban zafír, kék cirkon, akvamarin vagy a lápisz képviseli.

Mit jelképez a zöld ékszer?

Zöld színű ékszer

A zöld szín a természetet és a pénzt idézi. Növekedést, termékenységet, nagylelkűséget és egészséget hoz. A zöld színnek nyugtató hatása is van.

Válasszon zöld ékszert olyan helyzetekben, amikor kiegyensúlyozott és harmonikus hatást kell kifejtenie másokra. Alkalmas olyan napokon is, amikor nagyobb adag stresszre és feszültségre számít. Egy zöld karkötő segít megnyugodni, és mindent bölcsebben kezelni.

A zöld színt gyakran használják az ékszerekben zöld achát, zöld kvarc vagy smaragd formájában.

Vörös színű ékszer

A piros az erős érzelmek, a szerelem és a szenvedély színe. Ugyanakkor erőt, bátorságot és haragot is kiválthat. A piros ékszerek aktiválják, motiválják a kitartást és a célok elérését. Serkentik az érzelmeket és a cselekvési motivációt.

A vörös ékszer rendkívül alkalmas versenyekre és minden olyan helyzetre, ahol mások vagy önmaga legyőzésére kell ösztönöznie magát. Ilyen színű kiegészítőket választhat egy kettesben töltött romantikus estéhez is.

A vörös színt általában rubin, jáspis vagy vörös achát formájában ágyazzák be az ékszerekbe.

Sárga színű ékszer

A színpszichológia szerint a sárga az optimizmus, a boldogság és az öröm árnyalata. A melegség, a pozitív energia beáramlását, de a kreativitást és a játékosságot is képviseli. A sárga hatása javítja a koncentrációs képességet és növeli az önbizalmat.

A sárga ékszer nagyon jó választás, ha pozitív, optimista és kreatív emberként szeretne megjelenni. Különösen alkalmas olyan helyzetekre, amelyek új ötleteket és innovatív gondolkodásmódot igényelnek.

A sárga színt az ékszerekben fémek formájában is megtalálja, melyek közül a legnépszerűbb természetesen a sárga arany. A kövek közül a sárga színt például a citrin, sárga topáz vagy a sárga achát képviseli.

Rózsaszín ékszer

A rózsaszín a nőiesség, a gyengédség és a legédesebb érzések színe. A szeretet és a romantika színeként is bemutatják.

A rózsaszín ékszerek rendkívül alkalmasak egy romantikus randevúhoz, de egy kellemes esti baráti találkozáshoz is. Sikerrel jár velük, ha nőies finomságával szeretne hatni.

A rózsaszín szuverén képviselője az ékszerészetben ben a rózsaszín arany, de a turmalin vagy a rózsaszín zafír is gyönyörű.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top