Tudja, melyik kézen viseljük a karikagyűrűt?

A karikagyűrű viselésének is megvannak a maga szabályai és szokásai
Facebook
LinkedIn

A karikagyűrű az elmúlt évtizedek során olyannyira az esküvők és házasságok szerves részévé vált, hogy ma már kevesen gondolnak valódi jelentőségére. Születése mögött azonban érdekes történetek és babonák állnak. És akár hiszi, akár nem, van bennük valami. Természetesen azt is elárulják, hogy melyik kézen viseljük a karikagyűrűt.

El tudna képzelni manapság egy esküvőt  karikagyűrű nélkül? Feltételezzük, hogy valószínűleg nem. Másrészt a vásárláskor elgondolkodott a jelentőségén? Vagy inkább a dizájnjra ill. az anyagra, amelyből készült figyelt oda? A karikagyűrű jelentősége valószínűleg vakvágányra került, ugye? A karikagyűrűre manapság úgy tekintünk, mint az esküvő természetes hozzátartozójára. De sokkal több rejlik mögötte.

A cikk tartalma

A karikagyűrű viselése elsősorban a történelmi szokásokon alapul

A karikagyűrű és története

A karikagyűrű története után az ókori Egyiptomba és Rómába kell mennünk. Innen származik a karikagyűrű első említése. Már a korabeli egyiptomiak is úgy hitték,  hogy az ujjon lévő karika halhatatlan és örök szerelmet jelképez. Akkoriban azonban nem a ma ismert karikagyűrűről volt szó. Egyszerű, például növényekből készült  gyűrűkről volt szó.

Véna, amely közvetlenül a szívhez vezet

Az ókori egyiptomiak a rómaiakkal együtt úgy hitték, hogy a bal kéz negyedik ujján egy közvetlenül a szívbe húzódó véna halad át. Vena Amoris-nak hívták. A karikagyűrű viselésének kezdete tehát az előbb említett feltételezésre vezethető vissza.

Karikagyűrű - a tulajdon szimbóluma

A túlzott önbizalom elhitetheti, hogy az arany ékszerrel, vagy egyéb drága darabbal valakit megvásárolhatunk, ill. birtokolhatunk. Hát, ez régen valóban így volt. Például Rómában a karikagyűrű nem mindig volt a halhatatlan és örök szerelem jelképei. Egy ideig a tulajdon szimbólumaként szolgált. Ha egy nőnek karikagyűrű volt a kezén, az azt jelentette, hogy foglalt– hogy valakinek a tulajdona. A legelterjedtebbek a bronzból vagy vasból készült karikagyűrűk voltak.

Melyik kézen viseljük a karikagyűrűt ma?

Annak ellenére, hogy a fejlett tudomány és az orvostudomány megcáfolt minden babonát az úgynevezett Vena Amoris-szal kapcsolatban, az ősi hiedelem még ma is fennmaradt. Ha tehát arról van szó, hogy melyik kézen viseljük a karikagyűrűt, akkor ma is igaz, hogy a bal kézen. Ez azonban nem olyan szabály, amelyet szigorúan be kell tartani. Sok országban előszeretettel viselik a jobb kézen. Ráadásul a balkezesek inkább jobb kézen viselik.

Miért a bal kézen?

A Vena Amorisban gyökerező szimbolikától eltekintve, más módon is meg lehet magyarázni, hol viseljük a karikagyűrűt. Vannak, akik más okból viselik a karikagyűrűt a bal kezükön. Mivel a bal kéz közelebb van a szívhez, úgy gondolják, hogy a karikagyűrű a bal kézre tartozik.

A karikagyűrű mint a végtelen szerelem és az új élet kapuja jele

Végül is a vélemények arról, hogy melyik kézen viseljük a karikagyűrűt, megoszlanak. Ma viszont igaz, hogy a karikagyűrű a végtelen szerelem jele. A formájából adódik – egy kör, amelynek nincs vége. Ráadásul sokak szerint az új élet kapuja – amit a középen a nyílás szimbolizál.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top