A kristályok titkai: Meglepő tények a Swarovski márkáról

Tények a Swarovski márkáról
Facebook
LinkedIn

A párizsi divat színhelyektől az amerikai jazz házakig a Swarovski kristályokkal díszített ruhák és ékszerek tükrözik az osztrák családi márka népszerűségét. Daniel Swarovski elképzelése az volt, hogy „gyémántot mindenki számára” alkosson. Sikerült is neki, és a csiszolt üvegkristályok fényűző megjelenése sok rajongót nyert. Swarovski közel 130 éves történetének töredékei lenyűgözik és meglepik a mai világot. Úgy döntöttünk, hogy ezek közül néhányat megosztunk Önnel a következő cikkben.

A cikk tartalma

Swarovski hegedűművész szeretett volna lenni, de hiányzott belőle a tehetség és a türelem

A Swarovski márka alapítója Daniel Swarovski cseh üveges művész. Bár az üvegvágás gazdag hagyománya vette körül, arra vágyott, hogy zenész legyen. A hegedűt azonban nem neki szánták, tehetség és türelem híján végül szögre akasztotta. Művészeti üvegkészítést tanult. 1892-ben szabadalmaztatta saját üvegcsiszoló gépét. A meghajtásához szükséges energiát az alpesi Inn folyóból merítette.

A havasi gyopár járt a hattyú előtt

A Swarovski márka 1895-ben látta meg a napvilágot. Négy évvel később az első logót is hozzáadták a névhez. Azonban nem a fenséges hattyú volt az, amely ma reprezentálja a Swarovski ékszereket. A logóban a havasi gyopár, Ausztria, az alpinizmus és a tisztaság szimbóluma jelent meg. Az ezzel a logóval ellátott vintage kristály ma is nagyon értékes.

A Swarovski távcsövet gyárt

A Swarovski az nem csak fényes ékszerek, pazar csillárok és exkluzív divat. A márka már a 20. század első felében leányvállalatot alapított, a Swarovski Optik néven. A cég távcsöveket, puska távcsöveket és teleszkópokat gyárt. Optikai műszerei rendkívül népszerűek kiváló minőségük és pontosságuk miatt.

Érdekes tények a Swarovski márkáról

A Swarovski kristályok Hollywoodban is ragyognak

A Swarovski kristályok szerepet kaptak az arany vásznon is, híres színésznők oldalán, ill. testén. Marilyn Monroe Swarovski fülbevalót viselt a Gentlemen Prefer Blondes című vígjátékban. Sarah Jessica Parker csillogó, Swarovski kristályokkal díszített ruhát viselt a Sex and the City-ben, Audrey Hepburn pedig egy kis Swarovski kristály fejpántot viselt az Álom luxuskivitelben című filmben.

Marilyn Monroe Swarovski kristály ruhában énekelt Kennedy elnöknek

Amikor Marilyn 1962-ben elénekelte a Happy Birthday Mr.President című, vitatott dalt a Madison Square Gardenben, kihívó áttetsző ruhát viselt több mint 2500 Swarovski kristállyal. Ez volt az a pillanat, amely elindította a kétségek hullámát Marilyn Monroe és Kennedy elnök kapcsolatáról, valamint a viszonyukkal kapcsolatos találgatásokat.

A Rockefeller Center karácsonyfáját minden évben Swarovski kristályokkal díszítik

Minden évben egy gyönyörű csillag csillog a karácsonyfa tetején a Rockefeller Center közelében. A Swarovski cég évek óta tervezi és gyártja erre az alkalomra. Az utolsó kristálycsillag megközelítőleg 250 kg súlyú, 25 000 kristállyal volt díszítve, és csaknem 3 méteres volt.

Swarovski kristályok díszítik a Sheikh Zayed nagymecsetet is

A világ harmadik legnagyobb mecsete uralja Abu Dhabi belvárosát. A lenyűgöző épület belsejét hét különböző méretű, monumentális Swarovski kristályból készült csillár díszíti. Ezek a kincsek összesen milliónyi tökéletesen vágott üvegdarabot tartalmaznak. Közülük a legnagyobbat a világ legnagyobb csillárjának tekintik.

A Swarovski kristályok titka

Bár a Swarovski kristályok már évtizedek óta a piacon vannak, összetételük még mindig nagy titok. Az üvegkristályok homokból, kvarcból és más ásványokból készülnek. Azt azonban senki sem tudja, hogy pontosan milyen összetételű a tökéletesen csiszolt ragyogó üveg. A Swarovski Crystal cég még mindig Daniel Swarovski leszármazottainak kezében van, a család pedig szigorúan védi örökségét.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top