Olyan fémek között válogatunk amelyek nem oxidálódnak: Hogy ékszerei szépek maradjanak

Mely fémek nem oxidálódnak?
Facebook
LinkedIn

Senki sem akar olyan karkötőt vagy nyakláncot viselni, amely egyik napról a másikra elvesztette fényét, és ezzel együtt a varázsát is. Amikor fém ékszert választunk, mindig reméljük, hogy szépsége örökké megmarad. Egyes darabok valóban évekig kitartanak, mások pedig már néhány napos viselet után kezdik elveszíteni eredeti színüket. Mások még egy csúnya kékeszöld „tetoválást” is hagynak a bőrünkön. Hogy elkerüljük a csalódást az ékszerdoboz darabjainak kiválasztásakor, összeállítottunk egy listát azokról a fémekről, amelyekbe érdemes befektetni.

A cikk tartalma

Fémek, amelyek nem színeződnek el

Az alábbi ékszer fémek garanciát jelentenek arra, hogy darabjai sokéves viselet után is szépek és csillogóak maradnak. Ezért rendkívül népszerűek és nagyra értékelik az ékszerészetben.

Arany

Tiszta formájában az arany nem oxidálódik, nem színeződik el és gyakorlatilag nem veszíti el fényét. A probléma az, hogy a tiszta 24 karátos arany túl puha ahhoz, hogy az ékszerészetben használjuk. Az aranyat ezért változó arányban ötvözik más fémekkel (pl. ezüsttel, rézzel vagy nikkellel), amelyek növelik az erősségét, ugyanakkor idővel nem kívánt elszíneződést okozhatnak. A megoldás az, hogy 18 karátos aranyból készült ékszert válasszunk, amely hosszú évekig megőrzi szépségét.

Az arany a legtartósabb fémek közé tartozik

Platina

Értékes fém, amely erősebb és tartósabb, mint az arany. A platina emellett hipoallergén, és nem tágul a hő hatására, így ideális választás értékes ékszerekhez, például jegygyűrűhöz vagy eljegyzési gyűrűhöz.

Rozsdamentes acél

A rozsdamentes acél erős, tartós, és ahogy a neve is sugallja, nem korrodálódik és nem oxidálódik. Bármilyen sérülés szinte lehetetlen, és általában évekbe telik, amíg az acél ékszerek elhasználódnak. A gyönyörű, modern megjelenés, a megfizethetőség és a hosszú élettartam miatt a rozsdamentes acél népszerű választás az alkalmi viselethez tartozó karkötők, nyakláncok és fülbevalók számára.

Titán

A titán egy rendkívül erős inert fém, amely nem csak a mechanikai sérüléseknek, de a homályosodásnak és a korróziónak is ellenáll. A titán ékszerek ezért egyre népszerűbbek nem csak a férfi szegmensben. A jelenlegi piac titán jegygyűrűket és eljegyzési gyűrűket is kínál.

Palládium

Nagyon hasonlít az ezüstre vagy a platinára. A palládium egy gyönyörűen fényes fehér fém, amely nem igényel ródiumozást vagy gyakori polírozást. A palládium ékszer minimális karbantartás és gondozás mellett is évekig ragyog. Kedvező ára is egy nagy plusz.

Miért veszítenek más fémek fényükből?

Az ékszerek a viselés során számos nemkívánatos hatásnak vannak kitéve. A levegő páratartalma, az izzadság, a por, a kozmetikumok, de maga a levegő is aláírja magát szépségükön és megjelenésükön.

Míg a fent leírt fémek nagyon stabilak és nem reagálnak kémiailag közönséges anyagokkal érintkezve, egyes fémek úgynevezett oxidáción mennek keresztül. Valójában ez a korrózió egy fajtája, amely során a fém felületén csúnya elszíneződött réteg képződik. Amikor a fém oxidálódik, ékszereink fokozatosan elhomályosulnak, elvesztik fényüket és eredeti színüket, zavarossá, feketévé válnak, a bőrrel érintkezve kékes-zöld lenyomatokat hagyhatnak.

Az oxidációnak kitett fémek közé tartozik a réz, sárgaréz, bronz, nikkel, de például az ezüst is. A megfelelő ékszertisztítás azonban segít. A magas ezüsttartalmú ékszerek viszonylag könnyen polírozhatók, így visszanyerhetik eredeti szép fényüket.

Hogyan válasszunk ékszert a fém minősége szerint

Vannak olyan ékszerek, amelyektől nemcsak nagy érték, de hosszú élettartam is elvárás. Ilyen darabok a jegygyűrűk, az eljegyzési gyűrűk, de a különböző fontos eseményeken, élet évfordulókon ajándékozott ékszerek is. Ezek az ékszerek valóban drága fémet igényelnek, hosszú élettartammal. Megfelelő választás a kiváló minőségű, ideális esetben 18 karátos arany vagy platina. A szokatlanabb választások közé tartozik a palládium vagy a titán.

A második kategória a mindennapi viseletre szánt ékszerekből áll. Ezek olyan darabok, amelyek a tartósság és a kedvező ár jó kombinációjával kell, hogy kitűnjenek. Ez lehet fülbevaló, karkötő vagy medál, amelyet örömszerzésre szánnak nekünk vagy szeretteinknek. Ebben az esetben a rozsdamentes acél kiváló választás.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top