A karkötő csat is lehet különböző kivitelezésú 

Tudja milyen karkötő csatok léteznek?
Facebook
LinkedIn

A karkötő kiválasztásánál nem csak a dizájnját, de a praktikumát is figyelembe kell venni. A karkötő csat is szorosan összefügg a praktikummal. Nézzünk utána együtt, milyen típusú csattal rendelkezhet egy karkötő.

A cikk tartalma

Praktikus karkötő csat

A leghagyományosabb és legpraktikusabb karkötő csat a karabiner, a rugós gyűrű, a kampós kapocs, a csúszó csomó és a gömb kapocs. Tudja mi a különbség köztük?

Karabiner (Lobster clasp) 

A karabinerrel való rögzítés praktikus és egyben egyszerű. Nem kell mást tennie, mint magát a karabinert az automatikusan kinyíló karnál fogva megnyomni, és a karkötő másik oldalán lévő gyűrűhöz csatlakoztatni. Az ilyen típusú zárak többféle méretben, stílusban, színben és formában kaphatók. A karabiner önzáró, és mindennapi viseletre alkalmas karkötőhöz tökéletes.

Rugógyűrű (Spring ring) 

Egy másik típus a rugógyűrű. Az elv ugyanaz, mint a karabiner-nél, ezért ennek a rögzítésnek hasonló előnyei vannak. A minimalista méretű női karkötők általában ilyen csattal rendelkeznek. 

Tippünk: A JF02854998 termékjelzésű Fossil női karkötő például rugógyűrűs záródású.

Horogkapocs (Fishhook clasp)

A horogkapocs a karkötő csat legrégebbi típusa. Mivel a csat mindkét oldalán S-alakú, nagyon egyszerű rögzítésről van szó. Arra viszont ügyelni kell, hogy minőségi anyagból készüljön, aminek köszönhetően megtartja formáját.

Tudta, hogy a horogkapocsnak  is lehet atipikus kivitelezése – például W betű alakjában?

Csúszó csomó (Sliding knot)

A csúszó csomó általában a finom és elegáns ékszereken található. Ennek köszönhetően bármely csuklómérethez igazítható a karkötő. Ha valakinek karkötőt szeretne ajándékozni, azt javasoljuk, hogy egy ilyen típusú csattal rendelkező modellt válasszon.

Golyócsat (Ball clasp, Bead clasp)

A golyós vagy gyöngyös csat is praktikus és egyszerű. Egyik oldalán egy golyóból áll, amely a másik oldalon egy horogba van beillesztve.

Dizájnos karkötő csat

A csat a praktikus funkciók mellett a dizájn funkcióját is ellátja. Egyes típusok valóban esztétikusan gyönyörű kivitelűek, és ízlésesen kiegészítik az ékszer legapróbb részleteit is. Ezek közé tartoznak a következő típusok.

Barrel csat (Barrel clasp)

A  barrel csat biztonságos és nagyon népszerű. Gyakran láthatja például a Pandora karkötőnél. Egy ilyen csat nemcsak szép, de tökéletesen illeszkedik a karkötő általános kialakításához. Ezenkívül a barrel csat különféle formákat ölthet.

Tippünk: Például az 598827C01-20 termékjelzésű Moments Pandora karkötő szív alakú barrel csattal van ellátva.

Mágneses csat (Magnetic clasp)

Ugyanilyen népszerű és nem feltűnő rögzítés a mágneses csat. Mindkét végén csatok találhatók, amelyek a mágnesnek köszönhetően összetartanak.

Figyelem! Nehezebb karkötők esetén a mágnes idővel meglazulhat, és nem tart. elegendően.

Csúsztatható csat (Slide clasp)

A csúsztatható csat általában elegáns és dizájnos női karkötőkön található. Ez a rögzítés két fémrúdból áll, amelyeket össze kell kötni, hogy biztonságosan összetartsanak. Bonyolultabb mód, de egy gyönyörű és egyben egyedi dizájnnal kompenzálja.

Amerikai karkötő csat (Toggle clasp) 

Az amerikai karkötő csat könnyen felismerhető. Az egyik oldalon díszkarika található, amibe rögzítéskor egy T-rúd kerül bele. Mivel ez egy nagyon biztonságos rögzítési mód, ezért általában drága és nehéz anyagokból készült ékszerek része.

Nem szokványos típusú karkötő csat

A nem hagyományos karkötő csat típusok közé tartozik a gombos vagy a kapcsos csat, illetve a kampós vagy karabineres rögzítés különböző atipikus formákban – például virág vagy elefánt formájában. Az ilyen egyedi dizájnok bizonyítják, hogy a karkötő csatjának valóban nemcsak praktikus, de dizájn funkciója is van, miközben a teljes ékszer fontos része. Ezért az olyan divatos kiegészítők kiválasztásakor, mint a karkötő, nyaklánc vagy a fülbevaló, ne csak a dizájnra figyeljen, de a csat minőségére is.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top