Ékszer allergia: hogyan nyilvánul meg, és hogyan lehet megelőzni?

Ékszer allergiában szenved?
Facebook
LinkedIn

A kívánt szépülés helyett kellemetlen bőrgyulladás vagy ekcéma? Az ékszer allergia nem szokatlan dolog. Ha kedvenc ékszere viszketéssel és bőrpírral járó kényelmetlenséget okoz a bőrrel való érintkezés helyén, valószínűleg Ön is szenved tőle. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy búcsút kell vennie ezeknek a kiegészítőknek. Eláruljuk, hogyan ismerheti fel az allergiás reakciót, mely fémek okozhatják, és hogyan kerülheti el az ilyen kellemetlenségeket.

A cikk tartalma

Ékszer allergia: A leggyakoribb tünetek

Az allergiás reakció általában az ékszerrel való érintkezés helyén jelentkezik a bőrön. Leggyakrabban a fülcimpa, az ujjak vagy a nyak területe. Az ékszer allergia gyakori tünetei a következők:

 • bőrkiütés/ekcéma
 • viszketés
 • dudorok a bőrön
 • bőrpír
 • száraz foltok a bőrön
 • megnövekedett hőmérséklet az irritált területen
 • folyadékkal töltött hólyagok
Viszketés az érintett területen az ékszer allergia gyakori tünete

Mely fémek okoznak ékszer allergiát?

A kellemetlen bőrreakció gyakran allergiaként a bizsura nyilvánul meg. Azonban kedvenc arany vagy ezüst ékszere is okozhat allergiát. Az esetek túlnyomó többségében nem maga a nemesfém áll mögötte, hanem azok az adalékanyagok, amelyeket az ékszer erősítésére, a kívánt tisztaság vagy szín elérésére adnak hozzá. Leggyakrabban ez a nikkel, amelyet főleg ezüst ékszerekben használnak, de fehér aranyat is ötvöznek vele. A kobalt vagy a króm keveréke is allergiás reakciót is okozhat. Ha kedveli a rose gold ékszereket, tudnia kell, hogy a szép színt rézzel ötvözve érik el, ami szintén irritációt okozhat.

Hogyan lehet megelőzni az allergiás reakciókat?

A fémallergia általában egész életen át fennáll, bár bizonyos időszakokban megnyilvánulása intenzívebb lehet. És máskor alig érzi őket. Mindenesetre a legfontosabb, hogy megtudja, melyik fém okozza az allergiás reakciót. Ebben egy immuno-allergológus segíthet, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat és megtanítja arra is, hogyan kerülje el az allergént a mindennapokban. Leggyakrabban a nikkel allergiát igazolják, amitől a nők 12-15%-a szenved.

Azonban még az említett fémek bármelyikével szembeni igazolt allergia sem jelenti azt, hogy határozottan fel kell hagynia az ékszerek viselésével. Van néhány hasznos tippünk a kellemetlen allergiás reakciók megelőzésére.

Válasszon minőségi ékszereket

Ékszer vásárlásakor mindig ellenőrizze az összetételét. Egy megbízható eladónak meg kell tudnia mondani, hogy a kínált ékszer vagy a fém bizsu milyen fém adalékanyagokat tartalmaz. Ezzel elkerülheti a későbbi kellemetlenségeket.

Sok olyan szép fém létezik, amelyek viselése nem valószínű, hogy kellemetlenséget okoz. Például népszerű az ezüsttel ötvözött fehérarany vagy a klasszikus sárga arany, de legalább 14, lehetőleg 18 karátosnak kell lennie. A sebészeti acél ékszerek különösen népszerűek. Az abszolút bizonyosság a platina is, amely például a gyerek fülbevalóknál népszerű. Ha Ön nikkel allergiában szenved, a 925-ös ezüst is jó választás lehet, azonban általában rézkeveréket tartalmaz, ezért az erre a fémre allergiásoknak kerülniük kell.

Fémesítse ékszereit

Ha már van az ékszerdobozában olyan kiegészítő, ami nehézségeket okoz, nem feltétlenül kell tőle búcsút inteni. Egy lehetséges megoldás az úgynevezett fémesítés. Főleg, ha jegygyűrűről, eljegyzési gyűrűről vagy más értékes ékszerről van szó, mindenképpen próbáljon meg egy jó ékszerészt megszólítani. Felméri, hogy ékszereit be lehet-e vonni hipoallergén fémréteggel – leggyakrabban ródiumot használnak. A vékony fémréteg azonban a viseléssel fokozatosan elhasználódik, ezért ezt a folyamatot a jövőben valószínűleg meg kell ismételni.

Védelmi intézkedések

Az ékszer allergia elkerülésének legbiztosabb módja, ha teljesen elkerüljük azokat az ékszereket, amelyek a káros fémet tartalmazzák. Ha a reakció csak nagyon enyhe, az alábbi tippek némelyike ​​is segíthet:

 • szerezzen be speciális műanyag borításokat a fülbevaló szegekhez
 • púderezze be az ékszerrel érintkező bőrt
 • csak addig viseljen ékszert, ameddig szükséges
 • fizikailag megerőltető tevékenységek során kerülje az ékszerek viselését, a páratartalom fokozza az irritációt

Hogyan kezeljük az allergiás reakciót

Ha minden intézkedés ellenére nem tudja elkerülni a kellemetlen irritációt, és az ékszer allergia lokálisan jelentkezik a bőrén, a következők szerint járjon el:

 • azonnal távolítsa el az irritációt okozó ékszert
 • használjon hideg borogatást – a hideg enyhíti a viszketést és csökkenti a duzzanatot
 • vigyen fel nyugtató krémet vagy testápolót az irritált bőrre
 • rendszeresen hidratálja az érintett területet, hogy elősegítse az ékszer allergia utáni felépülést

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top