Arany ékszer kontra ezüst ékszer: melyik nemesfém a jobb?

Arany vagy ezüst? A nemesfémek közül melyik a jobb?
Facebook
LinkedIn

Az arany és az ezüst nemesfémek, amelyeket évszázadok óta egymás mellett használnak az ékszerészek. Esztétikai vonzerejükkel és magas értékükkel tűnnek ki, ami rendkívül értékes az ékszergyártásban. A vita arról, hogy ezek közül a nemesfémek közül melyik a jobb, időtlen idők óta kínozza az ékszerészeket és az ékszerek szerelmeseit. Talán Ön is tanácstalanul áll az ékszerbolt kirakata előtt, és azon töpreng, hogy az ezüst vagy az arany ékszert részesítse előnyben. Ezen nemesfémek előnyeiről és hátrányairól szóló cikkünk segít Önnek.

A cikk tartalma

Az arany ékszer pazar, és időtlen idők óta a gazdagság szimbóluma

Arany ékszer

Bár arany ékszernek hívják, általában nem tiszta aranyból készül. A nemesfém (arany) túl puha ahhoz, hogy ékszerekben használjuk. Az arany ékszer szilárdságát egy másik fém hozzáadásával – leggyakrabban réz, cink, ezüst vagy palládium – növeljük.

Az arany ékszer előnyei

 • fényűzően néz ki, a státusz és a gazdagság szimbóluma,
 • a sárga arany a meleg bőrtónusokhoz illik,
 • kiválóan ellenáll a korróziónak és a karcolásnak,
 • megtartja befektetési értékét – ára az arany világpiaci árától függ,
 • nagy dizájn sokszínűség – a sárga arany mellett fehér- és rózsaszínarany ékszerek is kaphatók.

Az arany ékszer hátrányai

 • magas vételár,
 • alacsony keménység – nagyobb érzékenység a horpadásra és deformációra.
Az ezüst ékszer olcsóbb, mint az arany

Ezüst ékszer

Az ezüst ékszer általában az ezüst és a réz keverékéből készül, ami keményebbé és tartósabbá teszi. A réz keveredése azonban az ezüst oxidációját okozza az idő múlásával, és az ékszer elfeketedik. Védelemként az úgynevezett ezüst ródiumozását használják. Ez egy olyan felületkezelés, amelyben az ezüst ékszert vékony ródium réteggel vonják be, hogy megakadályozzák az oxidációt.

Az ezüst ékszer előnyei

 • hűvösebb bőrtónushoz illik,
 • nagyon jó megfizethetőség,
 • hipoallergén tulajdonságok, ideális az érzékeny bőrű emberek számára,
 • kisebb súly – nagyobb viselési kényelem,
 • nagy keménység – ellenáll a mechanikai deformációnak,
 • sokoldalú dizájn mindennapi viselethez.

Az ezüst ékszer hátrányai

 • alacsony karcállóság,
 • fokozatos elszíneződés és fényvesztés.

Az arany vagy ezüst ékszer a jobb?

Végső soron az arany és az ezüst közötti választás csak az Ön személyes preferenciáitól függ. Egyik fém sem jobb vagy rosszabb a másiknál, és tulajdonságaik felsorolása csak arra szolgál, hogy kiválaszthassa a megfelelő ékszert saját magának vagy szeretteinek, akiket  megszeretne ajándékozni.

Mikor válasszunk arany ékszert?

Az arany ékszer inkább azokat a hölgyeket és urakat nyűgözi le, akiknek fontos az érték és a luxus. Viselői általában konzervatívabbak, gyakran korábban születtek, a hagyományos értékeket vallják, kevesebbet kísérleteznek, és van érzékük a részletekhez. Gyakran minimalisták, akik inkább kevesebb de minőségi darabokat raknak az ékszer dobozba. Az arany ékszer alkalmasak különleges élet eseményekre is, mint például jubileum és esküvő, vagy mint ékszer a gyermek születése alkalmából. Az a törekvése, hogy családi örökséggé váljon.

Mikor válasszunk ezüst ékszert?

Az ezüst friss, lazább és egyben ízléses. Olyan fiatalok kedvelik, akik szeretnek kombinálni és kísérletezni. Az ezüst ékszer olcsóbb, így összehasonlíthatatlanul több lehet belőlük az ékszeres dobozban. Alkalmas mindennapi viseletre, passzol a sportos, hétköznapi és elegáns outfitekhez. Nemcsak karácsonyi ajándéknak, de születésnap vagy évforduló alkalmából is alkalmas.

Egy tipp a végére: A különböző színű fémek kombinálása többé nem tabu

Egy régi szabály azt mondta, hogy az arany és ezüst ékszereket soha nem szabad együtt viselni. Ez a divat csökevény már a történelem szemétdombján végzett, így bátran és ízléssel kombinálhatja. Ha az arany ékszert részesíti előnyben, adjon neki domináns helyet az otfitben és csak hangsúlyozza egy ezüst darabbal. Választhat például különböző fémekből készült réteges nyakláncokat vagy karkötőket.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top