Nem minden arany egyforma. Miért fogadjunk az arany ékszerre?

Közelebbről tekintettük meg az aranyat és az arany ékszert
Facebook
LinkedIn

Hiába keresne a piacon olyan ékszert, amelyek népszerűbb lenne, mint az arany. Pont az arany uralja az összes anyagot, amelyből divatkiegészítők készülnek. Természetesen, például az ezüst ékszer vagy a sebészeti acélból készült ékszer is népszerű, de az arany előnyei mindent visznek. A következő sorokban részletesebben is megvizsgáljuk őket.

A cikk tartalma

Arany ékszer: Nem minden arany egyforma

Mielőtt azonban kiemelnénk az arany ékszer előnyeit, álljunk meg egy pillanatra magánál az aranynál. Lehet már önökkel is megtörtént, hogy míg az egyik ötvösműhelyben mélysárgának, sőt kellemesen melegnek tűnt az arany ékszer, addig egy másikban kicsit hidegebbnek. Lehet, hogy a világítás miatt? Lehetséges… De sokkal valószínűbb, hogy más aranyból készült arany ékszerekről van szó. Ugyanis nem minden arany egyforma.

Az arany és az arany ékszer népszerűsége tagadhatatlan

Az arany karátban kifejezett tisztasága a döntő

Tudta, hogy a színtiszta, 24 karátos arany túl puha ahhoz, hogy mindennapi viseletre alkalmas arany ékszer készüljön belőle?

Emiatt a divatiparban való feldolgozásra szánt aranyhoz különféle adalékanyagokat adnak – leggyakrabban ezüstöt, rezet, cinket vagy palládiumot. Az ötvösek pultjain meg lehet különböztetni például a 18 karátos (75 százalékos) aranyat, a 14 karátos (58,5 százalékos) aranyat, ill. egyebet. Az ilyen feldolgozás során az arany megszerzi az ékszerészetben való felhasználáshoz szükséges szilárdságot és tartósságot.

Ne feledje: minél több karát, annál gazdagabb és melegebb színű az arany ékszer.

Miért fogadjunk az arany ékszerre?

Ahogyan a cikk legelején már jeleztük, az arany ékszer, ill. maga az arany, számos előnyt kínál tulajdonosainak. Érdemes megemlíteni például:

Hosszú élettartam

Mivel az ékszerészetben szánt további feldolgozásra adaptált arany rendkívül tartós és nem oxidálódik, hosszú élettartam jellemzi. Az arany ékszer vásárlásával olyan kiegészítőt kap, amely megfelelő gondozással és rendszeres karbantartással örökölhető a családban akár több generáción át. Emiatt az arany ára meglehetősen előnyös a jövőbeni kihasználás szempontjából.

Színek sokasága

Igen, az arany színválasztéka is egy előny. Azonban nem azokra az árnyalatokra gondolunk, amelyeket az ötvözet aranytartalma okoz, amit kicsit fentebb említettünk. Az arany azon 3 színére gondolunk, amelyekben az arany ékszerek leggyakrabban jelennek meg a piacon. Konkrétan ezek a :

  • sárga arany ékszer
  • rose gold ékszer
  • fehér arany ékszer

Az igazság azonban az, hogy még az arany ilyen színkezelésénél is adalékanyagokat használnak. Ezektől függően pontosan kedvére választhat arany ékszert. A teljesség kedvéért csak a következőket tesszük hozzá:

  • a sárga arany leggyakrabban rezet és ezüstöt tartalmaz
  • a rose gold még nagyobb arányban tartalmaz rezet
  • a fehér aranyat úgy hozzák létre, hogy ródiumot visznek fel az ékszerek felületére

Érték, fényűzés és önbizalom

Bár az arany értékét már kicsit feljebb vázoltuk, konkrétan az élettartamáról szóló részben, de az arany ékszer fényűző aláfestése kapcsán is hangsúlyozzuk. Ha ugyanis az arany ékszerre fogad, akkor olyan kiegészítőt élvezhet, amely utánozhatatlan fényűzésével egy adag magabiztosságot ad. És kezet a szívre, egy ilyen előny soha nem árt.

Tetszett a cikk? Ne felejtse el megoszatni.

Facebook

LEGÚJABB CIKKEK

Scroll to Top